Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Böğürtlen Fidanı

Böğürtlen Fidanı

Böğürtlen fidanı, böğürtlen meyvesi özellikleri açısından üzümsü meyveler grubuna girer. Meyve başlangıçta kırmızı renkte ve serttir. Olgunlaştığında ise siyah renkte ve hafif yumuşaktır. Böğürtlen genellikle etine dolgun ve hafif mayhoş bir tattadır.

İklim Çeşidi-Toprak Seçimi ve Gübreleme


Böğürtlen fidanı değişik iklim şartlarına kolay uyum sağlayabilen bir bitkidir. Sıcaklık ve kuraklığa dayanıklıdır. Genelde sıcak iklim bölgelerinde daha iyi gelişir. Böğürtlen dikensiz fidanı olgunlaşma döneminde kuru bir hava istenmez. Soğuğu çok fazla sevmez. Kış mevsiminde dallar genellikle donarak zarar görür. Donan bu dalların yerine yeni filizlenmiş dallar çıkar ama bu durum o yılın verimliliğini büyük ölçüde etkiler. O nedenle don tehlikesi olan bölgelerde mutlak dondan korunma tedbirleri alınmalıdır. Böğürtlen fidanı küçüklü büyüklü çalılardan oluştuğu için ve özel bir toprak isteği yoktur. Toprak konusunda seçici değildir. Bunun yanında toprağın besin maddelerince zengin olması ürünün verimliliği ve kalitesi açısından çok önemlidir. O nedenle dinlenmiş, derin, su tutma kapasitesi yüksek ve geçirgen topraklar tercih edilmelidir. Toprağın pH dengesinin 6-7 arasında olması böğürtlen fidanı için idealdir. Toprak derinliği en az 1 metre olmalıdır. Toprak işleme sırasında organik gübrelemenin beraber yapılmasında yarar vardır. Fidanlar dikim yerine çamurlu su dolu kovalarda taşınmalıdır. Kapalı, bulutlu, rüzgârsız günler dikim için en uygun günlerdir. Dikilecek böğürtlen fidanlarında yaralı, kuru ve çok uzun kökler kesilmelidir. Toprağın derin işlenmesi, hayvan gübresi verilmesi, fidenin beslemesi açısından son derece yararlıdır. Dikim çukurları en az 30-40 santim arası derinlikte ve 40-50 santim arası genişlikte olmalıdır. Fidanlar çukurlara yerleştirilmeden önce, çukur açılırken çıkan topraklarla bir hayvan gübresi karıştırılarak çukurunun alt tarafına yerleştirilmelidir. Kökler bu toprağın üstüne serbestçe gelecek şekilde yerleştirilip üst toprakla örtülmelidir. Böğürtlen fidanı topraktan çok fazla besin elementi aldığı için yapılan bu taban gübrelemesi büyük önem taşır. Azotlu gübreler sulama veya yağış öncesi fidanların kök bölgelerine serpilerek verilmelidir. Fosforlu ve potasyumlu gübreler ise fidanların kök bölgelerinden 20-30 cm derinliğe gömülerek verilmelidir. Her iki gübre çeşidi de yılda iki kez toprağa uygulanmalıdır. Dikimden hemen sonra toprağa mutlaka su verilmelidir.

Dikim-Budama ve Sulama


Diğer önemli uygulama da budama işlemidir. Dikimi yapılan fidanın tepesi 20-30 cm'den kesilir. Kış budamasında kuruyan dallar mutlaka kesilmelidir ve üçüncü yılın içerisinde yeşil budama yapılmalıdır. Kış budamasında gelişmesi en iyi olan 4-5 dal seçilerek geri kalan dallar budamayla çıkarılır. Haziran ayı içerisinde ise zayıf olan dallar kesilerek her taç üzerinde 4-5 ana dal büyümeye bırakılır. Aynı zamanda ana dalların boyu 190-200 santim yükseklikte olmalıdır. Böğürtlen fidanlarında tozlanma arılar vasıtası ile gerçekleşir. Hasat zamanı meyve sapındaki renk değişimine bakılarak belirlenmelidir. Meyvenin olgunlaşma zamanı bölgelere göre değişkenlik gösterdiği için haziran ayı sonu ya da temmuz ayı başında hasat başlar ve eylül ayına kadar devam eder. Ham meyvelerde meyve sapı krem beyazı rengindeyken olgunlaşma döneminde ise gri, mavi ya da kırmızıya yakın bir renk alır. Ayrıca böğürtlen fidanı meyvesinden iyi verim alabilmek için sulama konusuna çok dikkat edilmelidir. Dikimden hemen sonra toprağa mutlaka su verilmelidir. Sulama genellikle karık, yağmurlama veya damla sulama şeklinde yapılır. Sürekli toprak nemi isteyen bu fidelere özellikle hasat zamanında daha fazla su verilmelidir. Yağışların yetersiz olduğu dönemlerde toprağa mutlaka su takviyesi yapılmalıdır. Fakat aşırı sulama susuzluk kadar zararlı olabilir.
Son Güncelleme : 20.01.2024 14:37:59
Böğürtlen Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Böğürtlen Fidanı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Böğürtlen Fidanı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Çay Fidanı
Çay Fidanı
Çay Fidanı; çaygiller ailesine ait bir bitkidir. Çay fidanının, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi olarak kullanılan bitkidir. Çay fidanın çeşidi olan, yeşil çay ve siyah çay oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilen çeşitleridir. Sürgün çayı...
Red Globe Üzüm Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı, genellikle Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yetiştirilir. Salkım şekli yuvarlak olup tane sıklığı bakımından gayet dolgundur. Salkımların bir tanesi yaklaşık olarak 1000 gram civarıdır. Taneleri hafif elips şeklinde ve çok ir...
Yediveren Limon Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Yediveren Limon Fidanı: Yediveren limon iklim şartları uygun olduğu sürece çiçeklenme ve meyve vermesi bütün sene süren bir meyve ağacıdır. Meyveleri diğer limon çeşitlerinden daha iri boyda olmaktadır. Turunçgiller arasında en açık renkli yaprakları...
Aronia Fidanı
Aronia Fidanı
Aronia fidanı, dünya üzerinde daha çok soğuk Avrupa ülkelerinde popüler olan ama ne yazık ki ülkemizde pek tanınmayan, son yıllarda hobi müşterileri sayesinde üretimi yapılan üzümsü bir bitki fidanıdır. Menşei ülkesi doğu Avrupa ve Rusya'dır. Dünyada...
Bodur Zeytin Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı, Avrupa'da çoğunlukla İspanya'nın Arbeca şehrinde yetiştirildiği için arbequina olarak da bilinir. Bu fidandan elde edilen zeytinyağının kalitesi oldukça yüksektir. Ülkemizde de son yıllarda bodur zeytin fidanıyla kurulan oldukça ...
Mavi Gül Fidanı
Mavi Gül Fidanı
Mavi gül fidanı, doğal yöntemlerle mavi renk olarak yetişmesi mümkün olmayan bir tür güldür. Mavi gülün anlamı diğer renkte olan gül çeşitleri gibi pek çok hikâye ile doludur. Mavi gül fidanı beyaz güllerin mavi boya ile yapay olarak boyanması ile ür...
Begonvil Fidanı
Begonvil Fidanı
Begonvil Fidanı, Begonvil fidanı sarıcı bir bitkidir bir yere tutulması gerekir. Sıcak hava iklimine uygun olan begonvil fidanı ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişmektedir. Begonvil fidanı çok iyi ışık alan 10 derece sıcaklık altında olmayan ...
Çam Ağacı Fidanı
Çam Ağacı Fidanı
Çam Ağacı Fidanı, çamgiller familyasından bir bitkidir. Çam ağacı fidanı, iğne yapraklıdır. Çam ağacı fidanının, Türkiye'de sarıçam, Halep çamı, karaçam, fıstık çamı, kızılçam olarak beş çeşidi bulunmaktadır. Çam ağacı fidanı, yaz, kış ve sonbaharda ...
Gemlik Zeytin Fidanı
Gemlik Zeytin Fidanı
Gemlik Zeytin Fidanı, Zeytin; Binlerce yıldır yetiştiriciliği yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece önemli olan bir bitkidir. Ülkemiz gerek zeytin yoğunluğu veya dağılımı bakımından ve gerekse sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi...
Çilek Ağacı Fidanı
Çilek Ağacı Fidanı
Çilek Ağacı Fidanı: Çilek ağacı, genel olarak Asya ülkelerinde yetiştirilen ve ekonomi olarak çok avantajlı bir ağaç türüdür. Asya ülkeleri genelinde çok sevilen bir tat olmakla beraber ekonomi olarak getirisi yüksek bir meyvedir. Tüm çilek ağaçların...
Sarılop İncir Fidanı
Sarılop İncir Fidanı
Sarılop incir fidanı, Sarı lop incirinin meyveleri yuvarlak, basık şekilli, tane ağırlığı 65-75 gram ağırlığı arasındadır. Kabuk sarı renkte ve kolay soyulur. Çekirdekleri orta iriliktedir. Meyve içi boşluğu yoktur. Meyveleri çok tatlı, hissedilir ho...
Hurma Fidanı
Hurma Fidanı
Hurma Fidanı, Ağaçlarda insanlar gibidir. Tabi ki hurma ağaçları da öyledir. Dikilen hurmaları bizler yeni doğan küçük bir bebeğe benzetiriz. Hurma fidanlarının sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için onlara çok önem vermemiz lazımdır. Hurma fidanı e...

 

Çay Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Aronia Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Mavi Gül Fidanı
Begonvil Fidanı
Çam Ağacı Fidanı
Gemlik Zeytin Fidanı
Çilek Ağacı Fidanı
Sarılop İncir Fidanı
Hurma Fidanı
Fidan Aşılama
Eşek Zeytin Fidanı
Ihlamur Fidanı
Fındık Fidanı
Palmiye Fidanı
Goji Berry Fidanı
Kestane Fidanı
Nikah Fidanı
Meyve Fidanı
Bodur Meyve Fidanları
Pitaya Fidanı
Karayemiş Fidanı
Bodur Limon Fidanı
Asma Fidanı
Antep Fıstığı Fidanı
Badem Fidanı
İncir Fidanı
Alıç Fidanı
Popüler İçerik
Fidan Aşılama
Fidan Aşılama
Fidan Aşılama: bir bitkinin küçük dal parçasını alıp diğer bitkiye kaynaşmasını sağlamaktır. Üretimi zor olan bitkiler veya ağaçların üretilmesinde ...
Eşek Zeytin Fidanı
Eşek Zeytin Fidanı
Eşek Zeytin Fidanı, Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata yöresine özgü bir çeşittir. Farklı yörelerde Palamut Zeytin, Kalamata, Teke veya Tekir, Çele...
Ihlamur Fidanı
Ihlamur Fidanı
Ihlamur Fidanı, Ihlamur 25-30 m ye kadar uzayabilen yaprakları kalp şeklinde ıhlamurgiller familyasında olan bir ağaç türüdür. Ihlamur Ana vatanı Or...
Fındık Fidanı
Fındık Fidanı
Fındık Fidanı, alırken 1-2 yaşında hastalıksız, iyi yetişmiş ve kökleri zarar görmeden çıkarılmış olduğuna dikkat edilmelidir. Fındık Türkiye’nin Kar...
Palmiye Fidanı
Palmiye Fidanı
Palmiye Fidanı: palmiye, palmiyegiller familyasını oluşturan tropik iklimlerde yetişen ve hoş bir görüntü oluşturan türlerin ortak adıdır. Palmiyeleri...
Goji Berry Fidanı
Goji Berry Fidanı
Goji Berry Fidanı: Goji berry çok hızlı büyüyen ve çabuk meyve veren ve çalı şeklinde olan bir meyve ağacıdır. Goji berry meyvesi kırmızı parlak çok ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Çay Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Aronia Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Çınar Ağacı
Alıç Ağacının Hangi Türleri Var ?
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Çınar Ağacı
Alıç Ağacının Hangi Türleri Var ?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024