Yaban mersini fidanı, ülkemizde genellikle mavi yemiş adıyla bilinir. Yetiştiği farklı coğrafyalarda farklı adlarla da anılır. Rize'de likapa, Trabzon'da Trabzon üzümü, Rize'nin Pazar ilçesinde kaskanaka, Rize'nin Ardeşen ilçesinde Çela, Giresun'da çalı çileği olarak bilinir. Dünya üzerinde ise blueberry, blaubeeren olarak bilinir.
Yaban mersini fidanı yetiştirme
Karadeniz bölgesi gibi kuvvetli aside sahip ve yüksek organik madde içeren çok özel arazilerde yetişir. Ayrıca kuzey Anadolu'da 2700 metre yüksekliklere kadar yetişmektedir. Genelde ılıman iklimleri tercih eder. Toplu halde ıslak çayırlarda, çam ormanlarınn gölgelik yerlerinde ve bataklıklarda görülür. Çalı görünümünde ve kışın yaprağını döken üzümsü meyvedir. Yaprakları oval şeklinde olup yaprağın alt yüzeyi ince tüylü ve kenarları dişlidir. Normalde koyu yeşil olan yaprakları olan yaban mersini sonbaharda kırmızı veya sarı renge bürünür. Gövdesi yeşil, köseli ve çok dallıdır. Mayıs ile temmuz ayları arası yeşilimsi ve soluk kırmızı renkli çiçekler açar. Çiçeklenmeden sonraki 45-75 gün içerisinde meyvelerde olgunlaşma meydana gelir. Olgunlaşmış meyveler 1,5-6 gram ağırlığında olup, koyu mavi renktedir. Meyve kabukları çok yumuşaktır. Taze meyvenin tadı ekşimsi tatlı iken kuru meyvenin tadı daha bir keskindir. Meyvelerinin raf ömrü 7-10 gün arasında değişmektedir. Bitki başına 3-9 kg meyve verebilir. Arılarla birlikte karşılıklı olarak yapılan tozlanma ile meyve miktarı ve meyvenin kalitesi artar. Ayrıca yoğun çiçekleri ve koyu mavi meyve renginden dolayı süs bitkisi olarak da kullanılabilir.
Yaban Mersini fidanı 1 dekarlık alana yaklaşık 250-350 arası bitki dikilmektedir. Toprak tahliline göre gerekli ön işlemler tamamlandıktan sonra dikim ilkbahar veya sonbaharda yapılabilir. En uygun toprağın pH değeri 4.0-5.2 arasındadır. Yaban mersinin fidanı iklim ve toprak bakımından en töleranslı bitkilerden biridir. Dikim için toprak yaklaşık olarak 50 santim derinliğinde olmalıdır. Dikimde 2-3 yaşında tüplü fidanlar kullanılmalıdır. Yaban mersini fidanları bir sıra üzerinde 1-1,5 metre aralıklarla dikilmelidir. Sıraların aralıkları ise 2-3 metre mesafede olmalıdır. Dikimde en az iki farklı çeşide yer verilmelidir. Fidanlar tüp yüksekliğinden biraz daha derine denk gelecek şekilde dikilmeli ve boş kalan bölümlere de gübre dökülmelidir. Kullanılan gübreler kimyasal olmamalıdır. Ahır gübresi ile bir miktar toprak karıştırılarak kullanılmalıdır. Yaban mersini fidanının kökleri çok ince olduğundan dikim sonrasında hemen sulama yapılmalıdır. Asıl görev yapan kökler toprak yüzeyinin üstündeki 25-30 santim arası kısmında yer alır. Kök bölgesi sürekli nemli tutulmalıdır. Sulama işlemi yoğun yapıldığında boğulmuş alanlarda fidan yetişmeyeceği için su oranına dikkat edilmelidir. Dikimden sonraki yağmur yağma durumuna göre fidanlar haftada en az iki kez sulanmalıdır. Fidanlarının dinlenme dönemi bahar aylarıdır.
Yaban mersini fidanlarının dinlenme dönemi sonbahar ya da ilkbahardır. Budama işlemi de son derece önemlidir. Budama dinlenme döneminden önce yapılır ve her yıl tekrarlanır. Budamanın temeli meyve vermeyen, verimsiz, soğuktan zarar görmüş, kurumuş ya da cılız kalmış sürgünlerin ortadan yok edilmesidir. O nedenle fidanlardan sağlıklı bol meyve elde etmek için budama işlemi mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca yeni sürgünlerin gelişmesini artırmak, iri meyve üretimine teşvik etmek ve aşırı meyve yükünü engellemek için bitkiyi uygun boyda tutmak amacıyla da budama yapılmalıdır.
Yaban mersinin ekonomik olarak getirisi dikimden sonraki 3. Veya 4. Yıl başlar. Eğer dikimde 2-3 yaşında tüplü fidan kullanılırsa dikimden sonraki yıl ürün alınabilir. Fidan dikimden sonraki 3. Yıl dekara 100 kg, 4. Yıl dekara 400 kg ve 5. Yıl dekara 750 kg meyve temin edilebilir. Bu rakamlar fidanın dikildiği yer, toprağın şartları ve yapılan bakımlara bağlı olarak dekara verim 8 tona kadar çıkabilmektedir.
Son Güncelleme : 02.11.2023 03:41:23
Yaban Mersini Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Yaban Mersini Fidanı"
Yaban mersini bitkisinin budama işlemi için dinlendirme aşamasından önce yapılması gerektiğinden bahsedilmiş. Ancak anlamadığım konu dinlendirme aşamasını nasıl anlayacağız? Bu dönem gelmeden hemen önce mi budamaya başlamamız gerekiyor? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Galip . 03.11.2018 17:32:11
CEVAP YAZ
Çay Fidanı
Çay Fidanı; çaygiller ailesine ait bir bitkidir. Çay fidanının, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi olarak kullanılan bitkidir. Çay fidanın çeşidi olan, yeşil çay ve siyah çay oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilen çeşitleridir. Sürgün çayı...
Red Globe Üzüm Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı, genellikle Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yetiştirilir. Salkım şekli yuvarlak olup tane sıklığı bakımından gayet dolgundur. Salkımların bir tanesi yaklaşık olarak 1000 gram civarıdır. Taneleri hafif elips şeklinde ve çok ir...
Yediveren Limon Fidanı
Yediveren Limon Fidanı: Yediveren limon iklim şartları uygun olduğu sürece çiçeklenme ve meyve vermesi bütün sene süren bir meyve ağacıdır. Meyveleri diğer limon çeşitlerinden daha iri boyda olmaktadır. Turunçgiller arasında en açık renkli yaprakları...
Aronia Fidanı
Aronia fidanı, dünya üzerinde daha çok soğuk Avrupa ülkelerinde popüler olan ama ne yazık ki ülkemizde pek tanınmayan, son yıllarda hobi müşterileri sayesinde üretimi yapılan üzümsü bir bitki fidanıdır. Menşei ülkesi doğu Avrupa ve Rusya'dır. Dünyada...
Bodur Zeytin Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı, Avrupa'da çoğunlukla İspanya'nın Arbeca şehrinde yetiştirildiği için arbequina olarak da bilinir. Bu fidandan elde edilen zeytinyağının kalitesi oldukça yüksektir. Ülkemizde de son yıllarda bodur zeytin fidanıyla kurulan oldukça ...
Mavi Gül Fidanı
Mavi gül fidanı, doğal yöntemlerle mavi renk olarak yetişmesi mümkün olmayan bir tür güldür. Mavi gülün anlamı diğer renkte olan gül çeşitleri gibi pek çok hikâye ile doludur. Mavi gül fidanı beyaz güllerin mavi boya ile yapay olarak boyanması ile ür...
Begonvil Fidanı
Begonvil Fidanı, Begonvil fidanı sarıcı bir bitkidir bir yere tutulması gerekir. Sıcak hava iklimine uygun olan begonvil fidanı ülkemizde Ak deniz ve Ege bölgelerinde yetişmektedir. Begonvil fidanı çok iyi ışık alan 10 derece sıcaklık altında olmayan...
Çam Ağacı Fidanı
Çam Ağacı Fidanı, çamgiller familyasından bir bitkidir. Çam ağacı fidanı, iğne yapraklıdır. Çam ağacı fidanının, Türkiye'de sarıçam, Halep çamı, karaçam, fıstık çamı, kızılçam olarak beş çeşidi bulunmaktadır. Çam ağacı fidanı, yaz, kış ve sonbaharda ...
Gemlik Zeytin Fidanı
Gemlik Zeytin Fidanı, Zeytin; Binlerce yıldır yetiştiriciliği yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece önemli olan bir bitkidir. Ülkemiz gerek zeytin yoğunluğu veya dağılımı bakımından ve gerekse sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi...
Çilek Ağacı Fidanı
Çilek Ağacı Fidanı: Çilek ağacı, genel olarak Asya ülkelerinde yetiştirilen ve ekonomi olarak çok avantajlı bir ağaç türüdür. Asya ülkeleri genelinde çok sevilen bir tat olmakla beraber ekonomi olarak getirisi yüksek bir meyvedir. Tüm çilek ağa...
Sarılop İncir Fidanı
Sarılop incir fidanı, Sarı lop incirinin meyveleri yuvarlak, basık şekilli, tane ağırlığı 65-75 gram ağırlığı arasındadır. Kabuk sarı renkte ve kolay soyulur. Çekirdekleri orta iriliktedir. Meyve içi boşluğu yoktur. Meyveleri çok tatlı, hissedilir ho...
Hurma Fidanı
Hurma Fidanı, Ağaçlarda insanlar gibidir. Tabi ki hurma ağaçları da öyledir. Dikilen hurmaları bizler yeni doğan küçük bir bebeğe benzetiriz. Hurma fidanlarının sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için onlara çok önem vermemiz lazımdır. Hurma fidanı e...
Çay Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Aronia Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Mavi Gül Fidanı
Begonvil Fidanı
Çam Ağacı Fidanı
Gemlik Zeytin Fidanı
Çilek Ağacı Fidanı
Sarılop İncir Fidanı
Hurma Fidanı
Fidan Aşılama
Eşek Zeytin Fidanı
Ihlamur Fidanı
Fındık Fidanı
Palmiye Fidanı
Goji Berry Fidanı
Kestane Fidanı
Nikah Fidanı
Meyve Fidanı
Bodur Meyve Fidanları
Pitaya Fidanı
Karayemiş Fidanı
Bodur Limon Fidanı
Asma Fidanı
Antep Fıstığı Fidanı
Badem Fidanı
İncir Fidanı
Alıç Fidanı
Popüler İçerik
Fidan Aşılama
Fidan Aşılama: bir bitkinin küçük dal parçasını alıp diğer bitkiye kaynaşmasını sağlamaktır. Üretimi zor olan bitkiler veya ağaçların üretilmesinde ...
Eşek Zeytin Fidanı
Eşek Zeytin Fidanı, Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata yöresine özgü bir çeşittir. Farklı yörelerde Palamut Zeytin, Kalamata, Teke veya Tekir, Çele...
Ihlamur Fidanı
Ihlamur Fidanı, Ihlamur 25-30 m ye kadar uzayabilen yaprakları kalp şeklinde ıhlamurgiller familyasında olan bir ağaç türüdür. Ihlamur Ana vatanı Or...
Fındık Fidanı
Fındık Fidanı, alırken 1-2 yaşında hastalıksız, iyi yetişmiş ve kökleri zarar görmeden çıkarılmış olduğuna dikkat edilmelidir. Fındık Türkiye’nin Kar...
Palmiye Fidanı
Palmiye Fidanı: palmiye, palmiyegiller familyasını oluşturan tropik iklimlerde yetişen ve hoş bir görüntü oluşturan türlerin ortak adıdır. Palmiyeleri...
Goji Berry Fidanı
Goji Berry Fidanı: Goji berry çok hızlı büyüyen ve çabuk meyve veren ve çalı şeklinde olan bir meyve ağacıdır. Goji berry meyvesi kırmızı parlak çok ...
Kestane Fidanı
Kestane Fidanı, dünyada Asya, Afrika ve Amerika kıtasında yetişir. Hepsi birbirinden farklı 12 adet çeşidi bulunur. Bunlardan en kalitelisinin anavata...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Kasım - 2023