Aşılı Ceviz Fidanı Nasıl Yetiştirilir?
19 Temmuz 2024

Aşılı Ceviz Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Aşılı Ceviz Fidanı

Son yıllarda ülkemizde aşılı ceviz fidanına olan talep artmış olup, bu fidanların satışı birçok yerde yapılmaktadır. Aşılı ceviz fidanı alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, aşısız çöğür olarak nitelendirilen ceviz fidanları ile olan ayrımı iyi yapmaktır. Aşılı ceviz fidanı aldığınız yerin sertifikalarını mutlaka araştırmalı ve sorgulamalısınız. Tohum şeklinde aşılı ceviz fidanı olmaz. Ceviz, heterozigot yapıya sahip bir meyve olduğu için hangi çeşit tohum dikilirse dikilsin, dikilen tohumun meyvesi orijinal çeşidinin özelliklerini kesinlikle taşımaz.

Aşılı Ceviz Fidanının Özellikleri

Ceviz, kendi kendini aşılayan bir meyve olma özelliğine sahip değildir. Aşılı ceviz fidanı türleri bellidir. Bu türler arasında Fernor, Fernette, Franguette ve Chandler bulunmaktadır. Bu, yapılan bilimsel araştırmaların bir sonucudur.

Ceviz fidanının istenilen türün özelliklerini vermesi ve kaliteli, piyasa değeri yüksek tek tip meyve elde etmek için, dikilen tohumdan çıkan anaç üzerine aşı yapılmak suretiyle "aşılı ceviz fidanı" elde edilir. Ceviz, aşı ile fidan elde edilmesi yönteminde en zor meyvelerden biridir. Ceviz fidanı aşılama yönteminde en sağlıklı ve kaliteli aşı metodu, yama göz aşısı metodudur. Aşılanmış ceviz fidanına yaptığınız bakım ve fidanın çeşidine göre ağaç başına 6. yaşlarda 12 kilogram meyve, 10. yaşlarda 25 kilogram meyve, 15. yaşlarda 50 kilogram meyve ve 20'li yaşlarda ise 100-150 kilogram ürün alınabilmektedir.

Aşılı ceviz fidanlarının hormonlu olma durumu kesinlikle söz konusu değildir. Sağlıklı ürün için aşılama son derece önemlidir. Hormonlu ürünler ile aşılı ürünler arasında büyük fark bulunmaktadır. Ceviz yetiştiriciliği pek çok kişi tarafından tercih edilen bir meslek olup, sektör ortalamasına göre ağaç başına 20-25 kg civarında ürün elde edilmektedir. Sağlık açısından tam bir şifa kaynağı olan ceviz, aynı zamanda yetiştiricisine son derece iyi bir gelir sağlamaktadır. Ceviz yetiştirmek sabır ve emek isteyen bir iştir. Aşılı ceviz fidanı bir kez ekilir ve ekonomik ömrü boyunca meyve verir. Aşılı ceviz fidanı doğru yer tespiti, doğru ekim ve bakım ile kazancınızı artırır.


İki farklı tür ceviz bitkisini birbirine kaynaştırarak yeni bir ceviz elde etme işlemine aşılama adı verilir. Aşılı ceviz fidanı yetiştirmenin ilk kuralı, fidanı ekeceğiniz toprağın yapısını ve bulunduğunuz bölgenin iklimine hakim olmaktan geçer. Elbette yetiştirmek istediğiniz ceviz türü de büyük önem arz eder. Mutlaka yetiştirmek istediğiniz ceviz türünü önceden tespit ederek aşılı ceviz fidanını buna göre tercih etmelisiniz. Tercih ettiğiniz aşılı ceviz fidanının hangi sıklıkla dikilebileceğini öğrenerek fidan sayısını bu duruma göre belirlemelisiniz. Aşılı ceviz fidanı sayesinde zamandan büyük ölçüde tasarruf elde edilmektedir. Ayrıca iki farklı türü içinde bulunduran aşılı ceviz fidanı verimi ve kaliteyi de inanılmaz şekilde artırmaktadır. Aşılı ceviz fidanları yurt dışında yetiştirilen ve ülkemiz toprağına ve iklim koşullarına uygun fidanlardan seçilir.

Aşılı ceviz fidanının yetişme süresi ortalama 2.5 yıllık bir zaman dilimine tekabül etmektedir. Sulama için kullandığınız suyun kalitesi dahi çimlenmeyi etkilemektedir. Aşılamanın doğru zamanda yapılması, gübreleme ve yeterli miktarda sulama çok önemlidir. Aşılı ceviz fidanı dikimi için özel bir mevsim ya da zaman söz konusu değildir. Hemen her mevsimde aşılı ceviz fidanı dikimi yapılabilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bodur Ceviz Fidanı Dikim Aralığı

Bodur Ceviz Fidanı Dikim Aralığı

Domates Fidanı İklimi

Domates Fidanı İklimi

Bodur Meyve Fidanları Türleri ve Özellikleri

Bodur Meyve Fidanları Türleri ve Özellikleri

Vişne Fidanı Türleri ve Özellikleri

Vişne Fidanı Türleri ve Özellikleri

Çam Ağacı Fidanı Çam Fidanının Dikimi

Çam Ağacı Fidanı Çam Fidanının Dikimi

Güncel

Dut Fidanı Türleri ve Özellikleri

Dut Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Alıç Fidanı Türleri ve Özellikleri

Alıç Fidanı Türleri ve Özellikleri