Domat Zeytin Fidanı

Domat Zeytin Fidanı

Domat zeytin fidanı; Manisa Akhisar ilçesinde yaygın olarak bulunmaktadır. Memleketimizin en iyi yeşil salamuralık çeşidi olduğundan geniş ölçüde yayılmakta, bakım işlerine önem verilmektedir. Özellikle çok iyi budanması ve hasadın elle ve erken yapılmasından dolayı periyodizitesi hafiftir. Zeuzera'ya ve kansere nispeten dayanıklıdır. Meyvesi orta irilikte olup et miktarı %89, yağ oranı %20'dir. Son yıllarda çekirdeği çıkarılarak biberli, bademli ve havuçlu olarak yapılan salamurası çok fazla aranılan tercihlerdir.

Domat zeytin fidanı yetiştiriciliği;

Toprak; domat zeytin fidanı, kalkerli, kumlu, besin maddelerince zengin, PH'sı 6-8 seviyesinde olan topraklardan hoşlanmaktadır. Taban suyu 1 metreden yakın olmamalıdır. Bu seviyeye yakın topraklarla mutlaka drenaj uygulanmalıdır.

İklim; 40 derece ile -7 derece arasındaki sıcaklıklara dayanabilse de iyi bir büyüme ve meyve oluşumu için sıcaklığın 15-25 derecelerde olması istenir. Zeytinin soğuklaması 600-1000 saat arasında değişmektedir. Zeytinin iyi bir gelişme gösterip, normal gelişimi için yeterli bir sıcaklık toplamına ihtiyacı vardır. Zeytinin yağış isteği yıllık olarak 650 -800 mm'dir. Yaz aylarından mevsim yağışlarına kadar yapılan sulamalar zeytin irileşmesini ve yağ oluşumunun artmasını sağlamaktadır. Sulamalar, ertesi yıl meyve verecek sürgünlerin meyve gözlerinin oluşumunu ve gelişimini hızlandırmaktadır. Nemli havalarda, ağaç yapraklarından gerçekleşen terleme azalmaktadır. Bu sayede sıcağın, bitkiye etkisi de azalır. Ancak aşırı nem hastalıklara karşı uygun ortamı hazırlamaktadır. Çiçek zamanı yüksek nem ise döllenmeyi kısıtlamaktadır. Mayıs ayı ve haziran başında başlayan rüzgarlar döllenmeye yardımcı olurken, kış sonlarında esen rüzgarlar toprak neminin azalmasına yol açmaktadır. Zeytin ağacı ışığı çok sevdiğinden özellikle geçit bölgelerde güney yönleri tercih edilmelidir. Sisli dağ etekleri ve vadiler domat zeytin fidanı için uygun değildir.

Toprak işleme; zamanında ve uygun şekilde yapılırsa toprağın havalanması, yağış sularının muhafazası ve biyolojik faaliyetlerin artması sağlanmış olur. Zeytinliklerde yılda 2-3 kez toprak işlemesi yeterli olmaktadır. İlk toprak işlemesi hasattan sonra toprak tavında iken pullukla 15 santim derinliğinde, ikincisi ilkbaharda 10-12 santimi geçmeyecek şekilde pulluk veya tırmıkla, üçüncü işleme ise dökülen zeytinlerin kaybını önlemek amacı ile toprağın düzeltilmesi ve otların temizliği için yapılmaktadır.

Gübreleme; gübrenin azı veya fazlası ürünün verim ve kalitesine, ayrıca bitkiye ve ekonomiye zarar vermektedir. Toprak ve yaprak analizleri sonucu gübrelemenin yapılması gerekmektedir. Verime yatmış olan zeytinliklerde çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde azota ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için sulanan koşullarda azotlu gübrenin ilk dozu çiçeklenmeden 3 veya 4 hafta önce, ikinci dozu meyve tutumunda ve son dozu ve çekirdek sertleşme döneminde verilmelidir. Azotlu gübreler gövdeden 50 -70 santim uzağa, taç izdüşümüne serpilerek çapa aletlerle gömülmektedir.

Sulama; domat zeytin fidanının yıllık su ihtiyacı 650-700 mm'dir. Daha az yağış alan yerlerde sulamaya ihtiyaç vardır. Ağacın en çok suya ihtiyaç duyduğu yaz ayları ve Eylül ayında yapılacak 4-5 sulamanın ürün verimini arttırdığı bilinmektedir.

Budama; budama zamanını çok iyi belirlemek gerekmektedir. Yağış az olan bölgelerde geç budama yapmada fayda vardır. Dal kanseri bulunan bölgelerde yazın budama yapılmalıdır.
Son Güncelleme : 11.11.2018 17:23:33
Domat Zeytin Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Domat Zeytin Fidanı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Domat Zeytin Fidanı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Çay Fidanı
Çay Fidanı
Çay Fidanı; çaygiller ailesine ait bir bitkidir. Çay fidanının, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi olarak kullanılan bitkidir. Çay fidanın çeşidi olan, yeşil çay ve siyah çay oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilen çeşitleridir. Sürgün çayı...
Red Globe Üzüm Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı, genellikle Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yetiştirilir. Salkım şekli yuvarlak olup tane sıklığı bakımından gayet dolgundur. Salkımların bir tanesi yaklaşık olarak 1000 gram civarıdır. Taneleri hafif elips şeklinde ve çok i...
Yediveren Limon Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Yediveren Limon Fidanı: Yediveren limon iklim şartları uygun olduğu sürece çiçeklenme ve meyve vermesi bütün sene süren bir meyve ağacıdır. Meyveleri diğer limon çeşitlerinden daha iri boyda olmaktadır. Turunçgiller arasında en açık renkli yaprakl...
Aronia Fidanı
Aronia Fidanı
Aronia fidanı, dünya üzerinde daha çok soğuk Avrupa ülkelerinde popüler olan ama ne yazık ki ülkemizde pek tanınmayan, son yıllarda hobi müşterileri sayesinde üretimi yapılan üzümsü bir bitki fidanıdır. Menşei ülkesi doğu Avrupa ve Rusya'dır. Dün...
Bodur Zeytin Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı, Avrupa'da çoğunlukla İspanya'nın Arbeca şehrinde yetiştirildiği için arbequina olarak da bilinir. Bu fidandan elde edilen zeytinyağının kalitesi oldukça yüksektir. Ülkemizde de son yıllarda bodur zeytin fidanıyla kurulan oldukça...
Mavi Gül Fidanı
Mavi Gül Fidanı
Mavi gül fidanı, doğal yöntemlerle mavi renk olarak yetişmesi mümkün olmayan bir tür güldür. Mavi gülün anlamı diğer renkte olan gül çeşitleri gibi pek çok hikaye ile doludur. Mavi gül fidanı beyaz güllerin mavi boya ile yapay olarak boyanması ile ür...
Begonvil Fidanı
Begonvil Fidanı
Begonvil Fidanı, Begonvil fidanı sarıcı bir bitkidir bir yere tutulması gerekir. Sıcak hava iklimine uygun olan begonvil fidanı ülkemizde Ak deniz ve Ege bölgelerinde yetişmektedir. Begonvil fidanı çok iyi ışık alan 10 derece sıcaklık altında olmayan...
Çam Ağacı Fidanı
Çam Ağacı Fidanı
Çam Ağacı Fidanı, çamgiller familyasından bir bitkidir. Çam ağacı fidanı, iğne yapraklıdır. Çam ağacı fidanının, Türkiye'de sarıçam, Halep çamı, karaçam, fıstık çamı, kızılçam olarak beş çeşidi bulunmaktadır. Çam ağacı fidanı, yaz, kış ve sonbaharda ...
Gemlik Zeytin Fidanı
Gemlik Zeytin Fidanı
Gemlik Zeytin Fidanı, Zeytin; Binlerce yıldır yetiştiriciliği yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece önemli olan bir bitkidir. Ülkemiz gerek zeytin yoğunluğu veya dağılımı bakımından ve gerekse sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi...
Çilek Ağacı Fidanı
Çilek Ağacı Fidanı
Çilek Ağacı Fidanı: Çilek ağacı, genel olarak Asya ülkelerinde yetiştirilen ve ekonomi olarak çok avantajlı bir ağaç türüdür. Asya ülkeleri genelinde çok sevilen bir tat olmakla beraber ekonomi olarak getirisi yüksek bir meyvedir. Tüm çilek ağaç...
Sarılop İncir Fidanı
Sarılop İncir Fidanı
Sarılop incir fidanı, Sarı lop incirinin meyveleri yuvarlak, basık şekilli, tane ağırlığı 65-75 gram ağırlığı arasındadır. Kabuk sarı renkte ve kolay soyulur. Çekirdekleri orta iriliktedir. Meyve içi boşluğu yoktur. Meyveleri çok tatlı, hissedilir ho...
Hurma Fidanı
Hurma Fidanı
Hurma Fidanı, Ağaçlarda insanlar gibidir. Tabi ki hurma ağaçları da öyledir. Dikilen hurmaları bizler yeni doğan küçük bir bebeğe benzetiriz. Hurma fidanlarının sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için onlara çok önem vermemiz lazımdır. Hurma fidanı e...

 

Çay Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Aronia Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Mavi Gül Fidanı
Begonvil Fidanı
Çam Ağacı Fidanı
Gemlik Zeytin Fidanı
Çilek Ağacı Fidanı
Sarılop İncir Fidanı
Hurma Fidanı
Fidan Aşılama
Eşek Zeytin Fidanı
Ihlamur Fidanı
Fındık Fidanı
Palmiye Fidanı
Goji Berry Fidanı
Kestane Fidanı
Nikah Fidanı
Meyve Fidanı
Bodur Meyve Fidanları
Pitaya Fidanı
Karayemiş Fidanı
Bodur Limon Fidanı
Asma Fidanı
Antep Fıstığı Fidanı
Badem Fidanı
İncir Fidanı
Alıç Fidanı
Popüler İçerik
Fidan Aşılama
Fidan Aşılama
Fidan Aşılama: bir bitkinin küçük dal parçasını alıp diğer bitkiye kaynaşmasını sağlamaktır. Üretimi zor olan bitkiler veya ağaçların üretilmesinde ...
Eşek Zeytin Fidanı
Eşek Zeytin Fidanı
Eşek Zeytin Fidanı, Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata yöresine özgü bir çeşittir. Farklı yörelerde Palamut Zeytin, Kalamata, Teke veya Tekir, Çele...
Ihlamur Fidanı
Ihlamur Fidanı
Ihlamur Fidanı, Ihlamur 25-30 m ye kadar uzayabilen yaprakları kalp şeklinde ıhlamurgiller familyasında olan bir ağaç türüdür. Ihlamur Ana vatanı Or...
Fındık Fidanı
Fındık Fidanı
Fındık Fidanı, alırken 1-2 yaşında hastalıksız, iyi yetişmiş ve kökleri zarar görmeden çıkarılmış olduğuna dikkat edilmelidir. Fındık Türkiye’nin Kar...
Palmiye Fidanı
Palmiye Fidanı
Palmiye Fidanı: palmiye, palmiyegiller familyasını oluşturan tropik iklimlerde yetişen ve hoş bir görüntü oluşturan türlerin ortak adıdır. Palmiyeleri...
Goji Berry Fidanı
Goji Berry Fidanı
Goji Berry Fidanı: Goji berry çok hızlı büyüyen ve çabuk meyve veren ve çalı şeklinde olan bir meyve ağacıdır. Goji berry meyvesi kırmızı parlak çok ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Çay Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Aronia Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019