Ihlamur Fidanı Türleri ve Özellikleri
08 Temmuz 2024

Ihlamur Fidanı Türleri ve Özellikleri

Ihlamur Fidanı

Ihlamur ağaçları, 25-30 metreye kadar uzayabilen, yaprakları kalp şeklinde olan ve ıhlamurgiller familyasına ait bir türdür. Ihlamurun anavatanının Orta Avrupa olduğu düşünülmektedir. Ihlamur fidanları çeşitli iklimlerde yetiştirilebilir ve iklim seçiciliği yoktur. Bu ağaçların ömrünün 1000 yıl kadar olduğu sanılmaktadır. Ihlamur çiçekleri sarı renkli olup hoş aromatik bir kokuya sahiptir. Soğuk havalarda üşütmelere karşı Haziran ve Temmuz aylarında toplanan çiçekler kurutularak çay gibi demlenip içilir.

Ihlamur Fidanı Üretimi

Ihlamur fidanları sıcak havadan ve güneş gören yerlerden hoşlanır. Çıplak köklü olan ıhlamur fidanları Kasım, Aralık aylarında veya Mart ayında dikilir. Tuzlu toprak alanlarına kesinlikle dikilmemesi gerekir. Fidanların dikimi yapılırken köklere yanmış ahır gübresi karışımı toprak konmasında fayda vardır.

  • Ihlamur fidanları serin, derin, zengin besin içeriğine sahip, hafif asidik maddeleri bulunan topraklarda yetiştirilmelidir. Ihlamur fidanları genellikle tohum ile katlama yapılarak üretilmektedir. Kalem aşısı ve çelikleme yöntemiyle de fidanlar çoğaltılmaktadır.
  • Tohum ile fidan üretme: Ihlamur tohumlarının özelliği, tohum üzerinde su geçirmeyen bir tabaka bulunmasıdır. Bu durum, ıhlamur tohumlarının yavaş ve geç çimlenmesine neden olur. Tohumların çabuk çimlenmesi için önündeki engellerin kalkması amacıyla bazı uygulamalar yapılmaktadır. Ihlamur tohumuna katlama işlemi yapılır.
  • Katlama işlemi: Ihlamur tohumlarının çimlenme engellerini ortadan kaldırmak için 4-5 derecede tohumların kumlu toprak içinde bekletilmesidir.
  • Ihlamur tohumları katlama yapılırken meyve tohumlarının kabuklarını kırmak gereklidir.
  • Tohumları bir saksı içerisine sırayla bir kat kum, bir kat tohum şeklinde sıraladıktan sonra +4 derece soğuk bir yerde veya buzdolabında saklanır.
  • Bekletilme süresi içinde toprak nemli olmalıdır. Susuz veya aşırı sulu bırakılmamalıdır.
  • İlkbahar aylarında tohumlar kumun içerisinden alınarak dikimi yapılır.
  • Daldırma işlemiyle fidan çoğaltma: Daldırma ile ıhlamur fidanları üretimi, anaç ağacın diplerindeki çıkan sürgünlerin ilkbahar aylarında dibinden kesilmesiyle yapılır. Bu kesim, ağacın yeniden sürgünler vermesini teşvik etmek amacıyla yapılmaktadır. Yeni yetişen sürgünlere tepe daldırması işlemleri yapılarak yeni fidanlar elde edilir.
  • Çelikle yapılan fidan çoğaltma: Haziran ve Temmuz aylarında ıhlamur ağaçlarından çelikler alınır. Alınan çeliklere hormon uygulayarak çoğaltma yapılır.
  • Ihlamur fidanlarını gübreleme: Ihlamur fidanları ticari amaçla yetiştiriliyorsa, fidan dikiminden önce toprak ve bitki analizi yapılmalıdır. Analiz yapılarak ihtiyacı olan vitaminler ve mineraller değerindeki gübreler toprağa verilmelidir.

Ihlamur Fidanının Su İsteği

Fidan dikimi yapılan toprak kuru kalmamalıdır. Düzenli olarak toprağın kuru kalmayacağı şekilde su verilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bodur Erik Fidanı Toprak

Bodur Erik Fidanı Toprak

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ihlamur Fidanı Türleri ve Özellikleri

Ihlamur Fidanı Türleri ve Özellikleri

Bodur Meyve Fidanları Türleri ve Özellikleri

Bodur Meyve Fidanları Türleri ve Özellikleri

Kamkat Fidanı Yetiştirilmesi

Kamkat Fidanı Yetiştirilmesi

Alıç Fidanı Türleri ve Özellikleri

Alıç Fidanı Türleri ve Özellikleri

Çilek Ağacı Fidanı Türleri ve Özellikleri

Çilek Ağacı Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Bodur Limon Fidanı Türleri ve Özellikleri

Bodur Limon Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Begonvil Fidanı Türleri ve Özellikleri

Begonvil Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Limon Fidanı Türleri ve Özellikleri

Limon Fidanı Türleri ve Özellikleri