Pitaya Fidanının Meyvesinin İçeriği
07 Temmuz 2024

Pitaya Fidanının Meyvesinin İçeriği

Pitaya Fidanı

Pitaya fidanı, halk arasında ejder meyvesi olarak da bilinmektedir. Bu tropikal bitki, Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika kökenlidir. Ayrıca, Asya'da Endonezya, Tayland, Filipinler, Malezya ve Bangladeş gibi ülkelerde de yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Mersin bölgesinde yetiştirilmektedir. Pitaya fidanının beyaz ve kokulu çiçekleri vardır. Meyvesinin krem gibi etli olan kısmı lezzetli bir tada sahiptir ve genellikle ferahlatıcı bir lezzet sunar.

Pitaya Fidanının Özellikleri

Pitaya fidanı, önemli bir besin kaynağıdır. Meyvesinin tadı, kavunu andıran hafif ekşi ve tatlı bir lezzete sahiptir. Geleneksel tıpta da çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Pitaya fidanının meyveleri genellikle suludur ve olgunlaştığında tüketilmeye hazır hale gelir. Tohumları, meyvesinden ayrılarak depolanabilir ve ekim için kullanılabilir.

  • Pitaya fidanında çimlenme süresi genellikle 11 ile 14 gün arasındadır.
  • Aşırı sulamaktan kaçınılmalıdır.
  • Çiçekleri gece açar ve gündüz solar.
  • Tozlaşma, yarasa ve güve gibi hayvanlar tarafından sağlanır.
  • Kendi kendine tozlaşma meyve üretimini sağlamaz, bu nedenle iki bitkiye ihtiyaç vardır.
  • Büyüme ortamında bir yılda 3 ile 6 kez çiçek açar.
  • 40 dereceye kadar sıcaklıklara ve kısa süreli soğuklara dayanabilir; ancak uzun süreli dondurucu soğuklara dayanamaz.

Pitaya Fidanının İklim ve Çevre İhtiyaçları

Pitaya fidanı, yağış alan, kuru tropikal iklimlerde yaşamaya uyum sağlamıştır. Yılda 5-6 ürün elde edilebilir. Aşırı sulama ve yağış, bitkinin çekirdeklerinin düşmesine ve meyvelerin çürümesine neden olabilir. Bu nedenle, bitkinin kuşlardan korunması ve bakteri enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunması önemlidir. Saplarda çürüme ve meyvelerde kahverengi noktalar oluşabilir.


Pitaya meyvesi, zengin bir besin içeriğine sahiptir. İçeriğinde karbonhidrat, yağ, protein, kalsiyum, demir, fosfor, karoten, B1 vitamini, A vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve C vitamini bulunmaktadır.

Pitaya Fidanının Dikimi

Pitaya fidanı, karışık toprakları sever. Meyvesi içerisindeki koyu renkli taneciklerin ayrılması ile tohum elde edilir. Bu tohumlar kurutulduktan sonra, 10-15 gün boyunca sık sık sulanarak çimlenmesi sağlanır. Çimlenme sağlandıktan sonra sulama miktarı azaltılır. Pitaya tohumları, gerekli suyu kendileri depolar. Bir yılın sonunda fidan, ağaç formuna dönüşür. Tırmanıcı bir bitki olduğu için büyüme süresince sarılacak bir desteğe ihtiyaç duyar.

Pitaya Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Pitaya meyvesinin sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi bulunmaktadır:

  • Göz sağlığını korur.
  • Tip 2 diyabet hastaları için faydalıdır.
  • Antioksidan içerir.
  • Vücudun nem dengesini kontrol altına alır.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Hipertansiyonu dengeler.
  • Toksinleri vücuttan uzaklaştırır.
  • İnce bağırsak, böbrek ve akciğer üzerinde olumlu etkileri vardır.
  • Rahim ve yumurtalık problemlerinde etkilidir.
  • Dişleri güçlendirir.
  • Kan ve doku oluşumunda etkilidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yaraların ve morlukların iyileşmesini hızlandırır.
  • Solunum problemlerinde etkilidir.
  • Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

Pitaya meyvesi, taze olarak tüketilebileceği gibi salatalarda, yemeklerde ve kokteyllerde de kullanılabilir. Garnitür olarak da tercih edilebilir. Dekoratif görüntüsü sayesinde ortama renk katmaktadır. Pitaya kullanılırken şeker ilave edilmemelidir, diyabetik hastalarda sorun ortaya çıkabilir.

Sağlıklı günler dileriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Badem Fidanı Türleri ve Özellikleri

Badem Fidanı Türleri ve Özellikleri

Pikan Cevizi Fidanı Türleri ve Özellikleri

Pikan Cevizi Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kamkat Fidanı Yetiştirilmesi

Kamkat Fidanı Yetiştirilmesi

Vişne Fidanı Türleri ve Özellikleri

Vişne Fidanı Türleri ve Özellikleri

Böğürtlen Fidanı Türleri ve Özellikleri

Böğürtlen Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kivi Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kivi Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Aşılı Ceviz Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Aşılı Ceviz Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Güncel

Bodur Erik Fidanı Toprak

Bodur Erik Fidanı Toprak

Nar Fidanı Türleri ve Özellikleri

Nar Fidanı Türleri ve Özellikleri

Şeftali Fidanı Türleri ve Özellikleri

Şeftali Fidanı Türleri ve Özellikleri

Aronia Fidanı Türleri ve Özellikleri

Aronia Fidanı Türleri ve Özellikleri

Yediveren Limon Fidanı Türleri ve Özellikleri

Yediveren Limon Fidanı Türleri ve Özellikleri

Begonvil Fidanı Türleri ve Özellikleri

Begonvil Fidanı Türleri ve Özellikleri

Domates Fidanı İklimi

Domates Fidanı İklimi