Pikan Cevizi Fidanı Türleri ve Özellikleri
09 Temmuz 2024

Pikan Cevizi Fidanı Türleri ve Özellikleri

Pikan Cevizi Fidanı

Pikan cevizi fidanı, diğer ceviz türlerine kıyasla düz ve yassı meyve yapısına sahiptir. Pikan cevizinin meyvesi oldukça değerli ve pahalıdır. Ancak, pikan ceviz fidanının ekimi için uygun bölgeler sınırlıdır ve genellikle sıcak bölgelerde yetiştirilir.

Pikan Cevizi Yetiştiriciliğinde İklim Faktörleri

Pikan cevizi yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli ekolojik faktör, ilkbahar geç donları ve güz erken donları arasındaki vejetasyon süresinin uzunluğudur. Güvenli bir pikan yetiştiriciliği için bu sürenin en az 210 gün olması tercih edilir. Pikan ceviz fidanının minimum gelişmesi köklerde +4,4 derecede başlar ve +40 dereceye ulaştığında pratik olarak durur.

Pikan Cevizi Fidanı İçin İklim Tercihi

Pikan cevizi yetiştiriciliği yapılan bölgelerde gece ve gündüz sıcaklık farkının çok az olması gerekir. Cevizlerin büyüme ve olgunlaşma dönemi içinde en uygun gündüz sıcaklığı ortalama +32 derece ve gece sıcaklığı ise +21 derece olmalıdır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarındaki sıcaklık ortalamasının +27 derece olması istenir. Bahar aylarında (Nisan-Mayıs) ise ortalama sıcaklık +16 derece olmalıdır. Pikan yetiştiriciliği yapılan bir bölgede +10 derecenin üzerindeki sıcaklık toplamının 5000 saatin altına düşmemesi gerekir. Pikan ceviz fidanı kışın yaprağını döken bir meyve türüdür. Ekonomik olarak meyve verebilmesi için kısa sayılabilecek soğuk tesirine gereksinim duyar. Soğuklama süresi türlerine göre değişmekle birlikte genel olarak bu değer +7,2 derecenin altında hesaplanan 400 ile 750 saat arasındadır.

Pikan Ceviz Fidanı İçin Toprak Tercihi

Pikan ceviz fidanında en iyi köklenme 21 derecede olur ve 27 derecede kök gelişimi artar. 38 derecenin üzerinde ise giderek azalma gösterir. Çimlenme sıcaklığı ise en iyi 23-29 dereceler arasındadır. En soğuk üç ayın (Aralık-Ocak-Şubat) ortalamasının 10 derece olması gerekir. Kültür çeşitleri -6 dereceden soğuk yerlerde yetiştirilmemelidir. Pikan ağacı odununun gevrek bir yapıya sahip olması nedeniyle, çok kuvvetli rüzgar olan bahçelerde mutlaka rüzgardan korunmalıdır. Pikan cevizi, bütün bu sıcaklık ihtiyacı nedeniyle Anadolu cevizinin yetiştirilemediği kesimlerde alternatif olması dolayısıyla önemli bir meyvedir.

Pikan Ceviz Fidanının Toprak Özellikleri

Pikan ceviz fidanının anacı, 7-10 metre derinliğe kadar inebilen güçlü bir kök sistemine sahiptir. Bu sebeple, toprak derinliği az olan yerlerde yetiştirilmemelidir. Yetiştiriciliği yapılan kesimlerde etkili kök derinliği genel olarak 80-100 cm olduğundan, toprağın en az 2 metre derinliğe kadar olması ve geçirimsiz katman bulunmaması istenir. Pikan ceviz fidanı toprağının pH değeri 6.5-7 arasında olmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hurma Fidanı Yetiştirmek

Hurma Fidanı Yetiştirmek

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Can Erik Fidanı Türleri ve Özellikleri

Can Erik Fidanı Türleri ve Özellikleri

Çınar Ağacı Fidanı Türleri ve Özellikleri

Çınar Ağacı Fidanı Türleri ve Özellikleri

Chandler Ceviz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Chandler Ceviz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Elma Fidanı Türleri ve Özellikleri

Elma Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kiraz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kiraz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Fidan Dikimi Türleri ve Özellikleri

Fidan Dikimi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Lavanta Fidanı Türleri ve Özellikleri

Lavanta Fidanı Türleri ve Özellikleri

Altay Ceviz Fidanı

Altay Ceviz Fidanı

Çay Fidanının Yetiştirilmesi

Çay Fidanının Yetiştirilmesi

Aşılı Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Aşılı Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri