Ahududu Fidanı

Ahududu Fidanı

Ahududu fidanı; ülkemizin batıdan doğuya ve kuzey bölgelerinde yetişen, rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özelliklede nem oranı fazla olan yerlerde, doğal olarak kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Halk arasındaki ağaç çileği, kırmızı böğürtlen gibi çeşitli isimlerle bilinir. Son yıllardaki gerek dondurulmuş ürünler kategorisindeki ihracat yeri, gerekse son zamanlarda gelişen dondurma çeşitleri ile oldukça önemli bir yere sahiptir. Ahududu bitkisi orta veya orta küçük çalı bitkileridir, özel bir toprak veya bakım gerektirmezler, ayrıca ahududu bitkisi, su tutma ve geçirgen kapasitesi yüksek topraklarda daha yüksek verim alınmaktadır.

Ahududu fidan üretimi;

Ahududu fidanı üretiminin en önemlilerinden birisi kök sürgünlerinden büyüyen fidanlardır. Ahududu bitkisinin her yıl köklerden çıkan sürgünler mevsimi boyunca gelişim ve büyümelerini tamamlarlar, bu sürgünler sonbaharla birlikte yaprakların dökülmesi ile ilkbahara kadar köklerinden yetişen bu sürgünler, kökleri ile birlikte sökülerek ahududu fidanı olarak kullanılırlar, kışları sert geçen bölgelerde en uygun fidan sökümü ilkbahar aylarıdır.

Diğer bir ahududu fidanı üretimi ise köklerinden elde edilen çileklerdir. Sonbaharda yaprakların dökümünden hemen başlayan dönem ile ilkbaharda gözlerin belirginleşmesine kadar geçen sürede, 2 ila 10 milimetre kalınlığa 5 -10 santimetre uzunluğa kadar muhtelif kalınlıklarda köklerden parçalar hazırlanır. Bu kök parçaları dikime kadar nemli bir ortamda tutularak kurumaları önlenir. Alınan kökler dikim yapılacak arazide 50 -80 santimetre aralıklarla ortalama 4 santimetre derinliğe yatay biçimde dikilerek üzeri kapatılmaktadır. Bu çeliklerde bulunan gözler ilkbaharla birlikte patlar ve dikime hazır fidan haline gelmektedir.

Modern doku kültürü yöntemi se, kontrollü bir ortamda büyütülen ana bitkilerin büyüme noktalarının olduğu yerlerden yaklaşık 0,1 ile 0,3 milimetre civarında küçük parçalar alınmaktadır. Bu örnekler sterilize edilmiş özel tüplerde özel besin ortamlarında korunarak büyüme odalarında muhafaza edilirler. Işık, nem ve sıcaklık gibi şartların iyi sağlandığı büyüme odalarında çoğaltılarak bitkiler oluşturulur, bu bitkiler önce küçük saksılara, daha sonra da daha büyük saksılara alınarak dış ortam şartlarına alıştırılarak büyütülürler.

Ahududu fidanı cinsleri;

Meeker cinsi ahududu; makine ile hasada uygun, güçlü bir şekilde gelişen, kırmızı renkli, iri meyveli, orta sertlik derecesine sahip kaliteli ve taze işlemeye uygun bir cinstir.

Heritage cinsi ahududu; dik büyüyen, güçlü ve gelişen bir yapıya sahiptir, geç dönemlere kadar ürün hasadı yapılabilen ve farklı bölgelere, iklimlere iyi uyum sağlayan, meyvesi sert ve orta iriliktedir, orta düzeyde kırmızı olup, tadı orta düzeydedir ve derin dondurulmaya uygundur, iklimi serin bölgelerde geç olgunlaşma süresi bulunmaktadır.

Willamette cinsi ahududu; farklı bölgelere çok kolay uyum sağlayabilen, güçlü bir şekilde gelişen, zararlılara ve hastalıklara dayanıklı, makine ile hasada uyumlu bir ahududu cinsidir. İklimi sıcak olan bölgelerde sonbahar hasadı da alınabilmektedir. Willamette cinsi ahududu, konik yapıda, kırmızı renkli, yapısı iri ve sert olmakla beraber tadı iyi olup işlemeye oldukça elverişli bir cinstir.
Son Güncelleme : 05.11.2018 13:01:34
Ahududu Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Ahududu Fidanı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Ahududu Fidanı"
Ahududu ya da frmbuaz meyvesine bizim orada böğürtlen deniliyor. Dikenlerin arasında büyüyen bir meyve. Bu yüzden de toplanması çok zor oluyor. Genellikle elimi kanatıyorum bu meyveyi toplarken. Bu konuda dikenlerin arasından rahatlıkla toplayabileceğimiz bir alet var mı? Bizim bahçede çok fazla var çünkü.
Hümeyra . 27.09.2018 13:18:55
CEVAP YAZ
Çay Fidanı
Çay Fidanı
Çay Fidanı; çaygiller ailesine ait bir bitkidir. Çay fidanının, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi olarak kullanılan bitkidir. Çay fidanın çeşidi olan, yeşil çay ve siyah çay oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilen çeşitleridir. Sürgün çayı...
Red Globe Üzüm Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı, genellikle Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yetiştirilir. Salkım şekli yuvarlak olup tane sıklığı bakımından gayet dolgundur. Salkımların bir tanesi yaklaşık olarak 1000 gram civarıdır. Taneleri hafif elips şeklinde ve çok i...
Yediveren Limon Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Yediveren Limon Fidanı: Yediveren limon iklim şartları uygun olduğu sürece çiçeklenme ve meyve vermesi bütün sene süren bir meyve ağacıdır. Meyveleri diğer limon çeşitlerinden daha iri boyda olmaktadır. Turunçgiller arasında en açık renkli yaprakl...
Aronia Fidanı
Aronia Fidanı
Aronia fidanı, dünya üzerinde daha çok soğuk Avrupa ülkelerinde popüler olan ama ne yazık ki ülkemizde pek tanınmayan, son yıllarda hobi müşterileri sayesinde üretimi yapılan üzümsü bir bitki fidanıdır. Menşei ülkesi doğu Avrupa ve Rusya'dır. Dün...
Bodur Zeytin Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı, Avrupa'da çoğunlukla İspanya'nın Arbeca şehrinde yetiştirildiği için arbequina olarak da bilinir. Bu fidandan elde edilen zeytinyağının kalitesi oldukça yüksektir. Ülkemizde de son yıllarda bodur zeytin fidanıyla kurulan oldukça...
Mavi Gül Fidanı
Mavi Gül Fidanı
Mavi gül fidanı, doğal yöntemlerle mavi renk olarak yetişmesi mümkün olmayan bir tür güldür. Mavi gülün anlamı diğer renkte olan gül çeşitleri gibi pek çok hikaye ile doludur. Mavi gül fidanı beyaz güllerin mavi boya ile yapay olarak boyanması ile ür...
Begonvil Fidanı
Begonvil Fidanı
Begonvil Fidanı, Begonvil fidanı sarıcı bir bitkidir bir yere tutulması gerekir. Sıcak hava iklimine uygun olan begonvil fidanı ülkemizde Ak deniz ve Ege bölgelerinde yetişmektedir. Begonvil fidanı çok iyi ışık alan 10 derece sıcaklık altında olmayan...
Çam Ağacı Fidanı
Çam Ağacı Fidanı
Çam Ağacı Fidanı, çamgiller familyasından bir bitkidir. Çam ağacı fidanı, iğne yapraklıdır. Çam ağacı fidanının, Türkiye'de sarıçam, Halep çamı, karaçam, fıstık çamı, kızılçam olarak beş çeşidi bulunmaktadır. Çam ağacı fidanı, yaz, kış ve sonbaharda ...
Gemlik Zeytin Fidanı
Gemlik Zeytin Fidanı
Gemlik Zeytin Fidanı, Zeytin; Binlerce yıldır yetiştiriciliği yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece önemli olan bir bitkidir. Ülkemiz gerek zeytin yoğunluğu veya dağılımı bakımından ve gerekse sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi...
Çilek Ağacı Fidanı
Çilek Ağacı Fidanı
Çilek Ağacı Fidanı: Çilek ağacı, genel olarak Asya ülkelerinde yetiştirilen ve ekonomi olarak çok avantajlı bir ağaç türüdür. Asya ülkeleri genelinde çok sevilen bir tat olmakla beraber ekonomi olarak getirisi yüksek bir meyvedir. Tüm çilek ağaç...
Sarılop İncir Fidanı
Sarılop İncir Fidanı
Sarılop incir fidanı, Sarı lop incirinin meyveleri yuvarlak, basık şekilli, tane ağırlığı 65-75 gram ağırlığı arasındadır. Kabuk sarı renkte ve kolay soyulur. Çekirdekleri orta iriliktedir. Meyve içi boşluğu yoktur. Meyveleri çok tatlı, hissedilir ho...
Hurma Fidanı
Hurma Fidanı
Hurma Fidanı, Ağaçlarda insanlar gibidir. Tabi ki hurma ağaçları da öyledir. Dikilen hurmaları bizler yeni doğan küçük bir bebeğe benzetiriz. Hurma fidanlarının sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için onlara çok önem vermemiz lazımdır. Hurma fidanı e...

 

Çay Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Aronia Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Mavi Gül Fidanı
Begonvil Fidanı
Çam Ağacı Fidanı
Gemlik Zeytin Fidanı
Çilek Ağacı Fidanı
Sarılop İncir Fidanı
Hurma Fidanı
Fidan Aşılama
Eşek Zeytin Fidanı
Ihlamur Fidanı
Fındık Fidanı
Palmiye Fidanı
Goji Berry Fidanı
Kestane Fidanı
Nikah Fidanı
Meyve Fidanı
Bodur Meyve Fidanları
Pitaya Fidanı
Karayemiş Fidanı
Bodur Limon Fidanı
Asma Fidanı
Antep Fıstığı Fidanı
Badem Fidanı
İncir Fidanı
Alıç Fidanı
Popüler İçerik
Fidan Aşılama
Fidan Aşılama
Fidan Aşılama: bir bitkinin küçük dal parçasını alıp diğer bitkiye kaynaşmasını sağlamaktır. Üretimi zor olan bitkiler veya ağaçların üretilmesinde ...
Eşek Zeytin Fidanı
Eşek Zeytin Fidanı
Eşek Zeytin Fidanı, Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata yöresine özgü bir çeşittir. Farklı yörelerde Palamut Zeytin, Kalamata, Teke veya Tekir, Çele...
Ihlamur Fidanı
Ihlamur Fidanı
Ihlamur Fidanı, Ihlamur 25-30 m ye kadar uzayabilen yaprakları kalp şeklinde ıhlamurgiller familyasında olan bir ağaç türüdür. Ihlamur Ana vatanı Or...
Fındık Fidanı
Fındık Fidanı
Fındık Fidanı, alırken 1-2 yaşında hastalıksız, iyi yetişmiş ve kökleri zarar görmeden çıkarılmış olduğuna dikkat edilmelidir. Fındık Türkiye’nin Kar...
Palmiye Fidanı
Palmiye Fidanı
Palmiye Fidanı: palmiye, palmiyegiller familyasını oluşturan tropik iklimlerde yetişen ve hoş bir görüntü oluşturan türlerin ortak adıdır. Palmiyeleri...
Goji Berry Fidanı
Goji Berry Fidanı
Goji Berry Fidanı: Goji berry çok hızlı büyüyen ve çabuk meyve veren ve çalı şeklinde olan bir meyve ağacıdır. Goji berry meyvesi kırmızı parlak çok ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Çay Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Aronia Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019