Ahududu Fidanı Ahududu Fidan Üretimi

Ahududu fidanı, yüksek rakımlı ve nemli bölgelerde doğal olarak yetişen bir bitkidir. Farklı yöntemlerle üretilebilen bu fidanlar, çeşitli cinsleriyle tarımda önemli bir yere sahiptir. Özellikle meyve kalitesi ve dayanıklılığı ile dikkat çeker.
Ahududu Fidanı Ahududu Fidan Üretimi
08 Eylül 2024

Ahududu Fidanı


Ülkemizin batıdan doğuya ve kuzey bölgelerinde yetişen, rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özellikle de nem oranı fazla olan yerlerde, doğal olarak kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Halk arasında ağaç çileği, kırmızı böğürtlen gibi çeşitli isimlerle bilinir. Son yıllarda gerek dondurulmuş ürünler kategorisindeki ihracat yeri gerekse son zamanlarda gelişen dondurma çeşitleri ile oldukça önemli bir yere sahiptir. Ahududu bitkisi orta veya orta küçük çalı bitkileridir. Özel bir toprak veya bakım gerektirmezler, ayrıca ahududu bitkisi, su tutma ve geçirgen kapasitesi yüksek topraklarda daha yüksek verim alınmaktadır.

Ahududu Fidan Üretimi Nasıl Yapılır?


Ahududu fidanı üretiminin en önemli yöntemlerinden biri kök sürgünlerinden büyüyen fidanlardır. Ahududu bitkisinin her yıl köklerden çıkan sürgünler mevsimi boyunca gelişim ve büyümelerini tamamlarlar. Bu sürgünler, sonbaharla birlikte yaprakların dökülmesi ile ilkbahara kadar köklerinden yetişen bu sürgünler, kökleri ile sökülerek ahududu fidanı olarak kullanılırlar. Kışları sert geçen bölgelerde en uygun fidan sökümü ilkbahar aylarıdır.

Diğer bir ahududu fidanı üretimi ise köklerinden elde edilen çeliklerdir. Sonbaharda yaprakların dökümünden hemen başlayan dönem ile ilkbaharda gözlerin belirginleşmesine kadar geçen sürede, 2 ila 10 milimetre kalınlığa ve 5-10 santimetre uzunluğa kadar muhtelif kalınlıklarda köklerden parçalar hazırlanır. Bu kök parçaları, dikime kadar nemli bir ortamda tutularak kurumaları önlenir. Alınan kökler, dikim yapılacak arazide 50-80 santimetre aralıklarla ortalama 4 santimetre derinliğe yatay biçimde dikilerek üzeri kapatılmaktadır. Bu çeliklerde bulunan gözler, ilkbaharla birlikte patlar ve dikime hazır fidan haline gelirler.

Modern doku kültürü yöntemi ise kontrollü bir ortamda büyütülen ana bitkilerin büyüme noktalarının olduğu yerlerden yaklaşık 0,1 ile 0,3 milimetre civarında küçük parçalar alınmaktadır. Bu örnekler sterilize edilmiş özel tüplerde, özel besin ortamlarında korunarak büyüme odalarında muhafaza edilirler. Işık, nem ve sıcaklık gibi şartların iyi sağlandığı büyüme odalarında çoğaltılarak bitkiler oluşturulur. Bu bitkiler önce küçük saksılara, daha sonra daha büyük saksılara alınarak dış ortam şartlarına alıştırılarak büyütülürler.

Ahududu Fidanı Cinsleri


Meeker Cinsi Ahududu

Makine ile hasada uygun, güçlü bir şekilde gelişen, kırmızı renkli, iri meyveli, orta sertlik derecesine sahip kaliteli ve taze işlemeye uygun bir cinstir.

Heritage Cinsi Ahududu

Dik büyüyen, güçlü ve gelişen bir yapıya sahiptir. Geç dönemlere kadar ürün hasadı yapılabilen ve farklı bölgelere, iklimlere iyi uyum sağlayan, meyvesi sert ve orta irilikte, orta düzeyde kırmızı olup, tadı orta düzeydedir ve derin dondurulmaya uygundur. İklimi serin bölgelerde geç olgunlaşma süresi bulunmaktadır.

Willamette Cinsi Ahududu

Farklı bölgelere çok kolay uyum sağlayabilen, güçlü bir şekilde gelişen, zararlılara ve hastalıklara dayanıklı, makine ile hasada uyumlu bir ahududu cinsidir. İklimi sıcak olan bölgelerde sonbahar hasadı da alınabilmektedir. Willamette cinsi ahududu, konik yapıda, kırmızı renkli, yapısı iri ve sert olup tadı iyi olup işlemeye oldukça elverişli bir cinstir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Meknune 25 Temmuz 2024 Perşembe

Ahududu fidanı yetiştirmek için özel bir toprağa ihtiyaç olmadığını öğrendim, ancak yine de daha yüksek verim için su tutma ve geçirgenlik kapasitesi yüksek topraklar mı tercih edilmeli? Kök sürgünlerinden fidan üretimi gerçekten bu kadar kolay mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Meknune hanım, ahududu fidanı yetiştirmek için gerçekten özel bir toprağa ihtiyaç yoktur, ancak daha yüksek verim elde etmek istiyorsanız su tutma ve geçirgenlik kapasitesi yüksek topraklar tercih edilmelidir. Bu tür topraklar, bitkinin ihtiyaç duyduğu suyu ve besin maddelerini daha iyi sağlar ve köklerin sağlıklı gelişmesine yardımcı olur. Kök sürgünlerinden fidan üretimi ise gerçekten oldukça kolaydır. Ahududu bitkisi doğal olarak kök sürgünleri verir ve bu sürgünlerden yeni fidanlar elde etmek mümkündür. Sadece kök sürgünlerini dikkatlice ayırıp uygun bir yere dikmeniz yeterli olacaktır. Bu yöntemle sağlıklı ve verimli ahududu fidanları yetiştirebilirsiniz.

Çok Okunanlar
Fidan Türleri ve Özellikleri
Fidan Türleri ve Özellikleri
Haber Bülteni
Popüler İçerik
İncir Fidanı Türleri ve Özellikleri
İncir Fidanı Türleri ve Özellikleri
Domat Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği
Domat Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği
Pitaya Fidanının Meyvesinin İçeriği
Pitaya Fidanının Meyvesinin İçeriği
Hurma Fidanı Yetiştirmek
Hurma Fidanı Yetiştirmek
Çam Ağacı Fidanı Çam Fidanının Dikimi
Çam Ağacı Fidanı Çam Fidanının Dikimi
Güncel
Bodur Kiraz Fidanı Türleri ve Özellikleri
Bodur Kiraz Fidanı Türleri ve Özellikleri
Güncel
Fıstık Fidanı Türleri ve Özellikleri
Fıstık Fidanı Türleri ve Özellikleri
Güncel
Kiraz Fidanı Türleri ve Özellikleri
Kiraz Fidanı Türleri ve Özellikleri