Bodur Limon Fidanı Türleri ve Özellikleri
23 Temmuz 2024

Bodur Limon Fidanı Türleri ve Özellikleri

Bodur Limon Fidanı

Bodur limon fidanı, daha çok ev, teras, balkon ve bahçeler için uygun olan bir limon çeşididir. Bu fidan türü, yıl boyunca büyümeyi sürdüren ve kışın yapraklarını dökmeyen küçük ya da minyatür bir ağaç türüdür. Limon, ılıman iklime sahip tüm bölgelerde yetiştirilen, yaprak dökmeyen ve meyvesinin kabuğunda uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyvesi oldukça sevilir. Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde her evin bahçesinde bir limon ağacı bulunmaktadır. Limonun meyvesi genellikle suyu için kullanılır ve limon suyu yaklaşık %5 asit değerine sahiptir.

Besin Değerleri ve Sağlık Faydaları

Limon, C vitamini, şeker, sitrik asit ve tuzlar bakımından zengindir. Ateş düşürücü özelliği vardır, kanı temizler, kalbi kuvvetlendirir ve damar sertliği ile romatizma için iyi gelir. Ayrıca bağırsak, mide ve idrar yollarındaki mikropları öldürür, gıda zehirlenmelerini önler, idrar söktürür ve taş düşürmede yardımcı olur. Cilde, diş etlerine ve diş beyazlatmaya da iyi gelir. Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız bir meyvedir.

Saksıda Bodur Limon Fidanı Yetiştirmek

Bodur limon fidanı, ev ortamında saksıda yetişebilir. Saksıda limon yetiştirmek oldukça kolaydır. Saksı ne kadar büyük olursa limonun gelişimi de o denli güzel olacak ve o kadar fazla meyve verecektir. İlk etapta 20-25 litrelik saksılar işinizi görecektir.

Bodur Limon Fidanının Toprak İsteği

Uygun toprak çeşitleri; hafif ve orta yapılı, iyi drene olabilen, gevşek ve iyi havalanabilen, kumlu, kumlu-tınlı ve killi-tınlı topraklardır. Saksı toprağının hazırlanması için; %50 bahçe toprağı, %30 torf, %20 perlit veya kum karıştırılarak limon ağacının toprağı hazırlanır. Çakıl taşları saksının en taban bölümünde, 5 santim olacak şekilde yerleştirilmelidir. Çünkü taşlar suyu süzme görevi yapacaktır. Saksı tabanına mutlaka tahliye delikleri açılmalıdır. Toprak harcını bir miktar saksıya döktükten sonra bodur limon fidanını yerleştirin. Fidan aşı yeri 5-10 cm toprak üstünde kalacak şekilde fidan dikimi yapılmalıdır. Fidan dikimi yapıldıktan sonra can suyunu mutlaka vermeniz gerekmektedir.

Bodur Limon Fidanında Sulama

Bodur limon fidanını yaz aylarında sularken, toprağın nemine göre 2-3 gün aralıklarla sulama yapmak gerekir. Sulama yapılmadan önce toprağın nemi mutlaka kontrol edilmelidir. Saksı tabağında su birikmesini önlemek gerekir. Bodur limon fidanını Ocak-Şubat aylarında budama yapmak gerekir. Çiçeklenme olduğu zaman budama zamanını geçmiş olmaktadır. Yıpranmış ve kırılmış dalları keskin bahçe makası ile kesin. Bodur limon fidanı, 0 derecenin altına düşmediği yerlerde bakımı yapılmalıdır. Gübreleme için; 2-3 ayda bir 20 litrelik bir saksıya bir litre kadar iyi yanmış çiftlik gübresi verilmesi tavsiye edilir. Bodur limon fidanını budarken ilk birkaç yıl şekil budaması yapılır. İklim koşulları iyi olduğu sürece, limonlarda çiçeklenme ve meyve verme eğilimi bütün bir yıl boyunca sürer.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nedve

23 Temmuz 2024 Salı

Evde bodur limon fidanı yetiştirmeyi düşünüyorum ama saksı seçimi konusunda kararsız kaldım. 20-25 litrelik saksı başlangıç için yeterli olur mu ve ilerleyen zamanlarda daha büyük bir saksıya geçmem gerekecek mi? Ayrıca toprak hazırlarken kullandığınız karışımın oranları doğru mu? Yardımcı olabilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nedve,

Bodur limon fidanı yetiştirmek için 20-25 litrelik bir saksı başlangıç için gayet yeterli olacaktır. Ancak, fidan büyüdükçe kökler daha fazla alana ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle ilerleyen zamanlarda daha büyük bir saksıya geçiş yapmanız gerekecektir.

Toprak karışımına gelirsek, limon fidanları için iyi drene olan, besin açısından zengin bir toprak tercih etmelisiniz. Genellikle torf, perlit ve kompost karışımı ideal olur. Örneğin, %40 torf, %30 perlit ve %30 kompost oranında bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bu oranlar bitkinizin sağlıklı büyümesi için uygun olacaktır.

Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Armut Fidanı Türleri ve Özellikleri

Armut Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Asma Üzüm Fidanı Dikimi

Asma Üzüm Fidanı Dikimi

Güncel

Yediveren Limon Fidanı Türleri ve Özellikleri

Yediveren Limon Fidanı Türleri ve Özellikleri