Fidan Fidan, tohumun toprakla buluşmasının ardından oluşan fide, yaklaşık bir yılda fidan durumuna gelir. İster meyveli olsun ister meyvesiz, iki ya da daha fazla yıllık ağaçların üretiminde kullanılan, tohumdan oluşan ya da odunlaşan dalları köklendirilen genç bitkiler fidan olarak tanımlanır. Fidan yetiştirilen yerler fidanlık olarak, bunların yetiştirilmesi de fidancılık olarak tanımlanır. Meyve alınan ağaçlar genellikle zevk ya da kar elde amacı güderken, meyvesiz ağaçlar ise süs amaçlı olarak park ve bahçeler kurmakta kullanılır. Tarımda meyvecilik uzun bir süreci içerir ve bunun temeli de fidan üretiminden geçer. Meyve yetiştiriciliğinden iyi verim almak için, fidanların kaliteli olması gerekir. Bu yüzden sertifikalı fidan yetiştirmek önemlidir. Sertifikalı Fidan Nedir? Karlı ve modern meyvecilik, fidancılığın başarılı bir şekilde yapılmasını gerektirir. Ekimde kullanılacak fidanın menşeinin ve anacının bilinmesi, bahçe bakımıyla çok yakından ilgilidir. Bu yüzden yetiştiricilikte sertifikalı fidan kullanmak önemlidir. Fidan sertifikasyonu ile sertifikalı fidan üretimi ülkemizde resmi olarak belirlenmiş tebliğe uygun şekilde yapılır. Fidan Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Fidanlık Yeri Seçimi Nasıl Olmalıdır? Fidanlık, meyveciliğe uygun olan alanlarda kurulmalıdır. Özellikle rüzgârdan korunacak yerler seçilmelidir. Ayrıca sulama suyu yeterli olmalı ve arazi sulamaya engel olmamalıdır. Toprak yapısı hafif süzek yapıda olursa, fidan yetiştiriciliği bakımından uygundur. Hafif meyilli araziler ve drenajı iyi olanlar seçilmelidir. Toprakta taban suyu sorunu olmamalı, iklim ilkbaharda ve geç sonbaharda oluşacak donlar bakımından sürgünleri etkilememelidir. Fidan üretimi için gerekli olan iş gücü ve malzeme temini kolay yerler, toprağı hastalıklardan ve zararlılardan temiz yerler fidanlık için seçilmelidir. Tüplü Fidan Nedir? Bu fidanların aşı yerleri toprağın üzerinde kalacak şekilde tüplere dikilir. Bu tür fidanlar yılın her döneminde dikime uygun olur. Kışın ve yazın sıcaklarda rahatlıkla dikilebilir. Fidanların tüplü olması nedeniyle kuruma ve tutmama gibi sorunlar yaşanmaz. Kökleri yeterince geliştiğinden, meyve verimi için hazır haldedirler. Açık Kök Fidan Nedir? Bu fidanlar Aralık ayı ve Nisan ayı arasında köklü şekilde satılır. Aşı yerleri dışarıda olan fidanlar toprağa gömülü şekilde tutulurlar. Uykuda olan fidanın kurumaması için böyle yapılır. Bu şekilde alınan fidanlar Nisan ve Mayıs ayından itibaren sürgün verir ve gelişmeye başlar. Bunların tutmama riski düşük orandadır. Yetişkin Meyve Fidanları Bu tür fidanların gövdesi kalın olup, 5-6 yaşından küçük olmazlar. Satışa saksıyla ya da rootball olarak sunulur. Fidanlar ürün vermiştir ya da ürün verme zamanına uygun şekilde ürün alınabilir. |