Gemlik Zeytin Fidanı Bakımı
12 Temmuz 2024

Gemlik Zeytin Fidanı Bakımı

Zeytin, binlerce yıldır yetiştiriciliği yapılan ve insan sağlığı ile beslenmesi açısından son derece önemli bir bitkidir. Ülkemiz, zeytin yoğunluğu ve dağılımı bakımından, sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi açısından dünyada önemli bir konumdadır. Özellikle verimsiz arazilerin değerlendirilmesinde büyük rol oynar. Ülkemizde zeytinliklerin büyük bir kısmı bu tür alanlarda yayılmıştır. Ancak bu zeytinliklerdeki ürünler farklı standartlarda olup, verim açısından düşüktür.

Zeytinin anavatanı ülkemiz olmasına rağmen, bu büyük varlığı çok iyi değerlendirdiğimiz söylenemez. Ülke olarak eldeki imkanları en iyi şekilde değerlendirip, standart çeşitlerle verim ve kaliteyi artırmak ve düzenli ürün elde edilmesini sağlamamız gerekmektedir. Kişi başına zeytinyağı tüketimimiz 2-3 kg civarındadır; bu miktar standartlara göre oldukça düşüktür.

Orijini Bursa ili Gemlik ilçesidir. Yüksek verimli bir çeşittir. Diğer isimleri Trilye, Kıvırcık, Kaplık ve Karadır. Ülkemizde zeytin fidanlarının yaklaşık %70-80'ini Gemlik zeytin çeşidi oluşturmaktadır. Meyveleri orta irilikte olup, yağ içeriği %30'dur. Siyah sofralık zeytin olarak değerlendirilir. Yağ oranı yüksek olduğu için sofralık kalite dışındaki taneler yağlık olarak kullanılabilir. Soğuğa karşı kısmen dayanıklıdır. Kısmen kendine verimlidir. Tozlayıcı olarak Ayvalık ve Çakır çeşitleri kullanılır.

Fidanın gübrelemesinde, fidanın yaşına, gelişmesine, sulama durumuna, iklime, kaldırılacak ürün miktarına ve yaprak, toprak tahlilleri neticesinde bitkide ve toprakta belirlenen besin elementlerine göre uygun bir besleme programı hazırlanmalıdır. Gemlik zeytin fidanı derin bir köke sahip olmadığından ve en önemli besleyici kökler gövdeye yakın olduğundan verilecek gübreler hemen taç altına verilmelidir. Azotlu gübreler, zeytinin en fazla ihtiyaç duyduğu Şubat-Mart aylarında verilmelidir. Azotun 1/3'ü sonbaharda verilebilir. Yazın yapılacak gübrelemeler sulamadan önce ya da yaprak gübresi şeklinde verilmelidir. Verilecek azot dozu şartlara göre ortalama 500-650 g/ağaç arasında değişebilmektedir. Fosforlu ve potasyumlu gübreler taç izdüşümüne ve toprağın 15-20 cm derinine verilmelidir. Bu gübreler sonbahardan başlayarak ilkbahara kadar verilebilirler. Toprağa canlılık ve verimlilik kazandıran organik gübreler de değerlendirmeye alınmalıdır; doğal ve yapay formdaki bu gübreler sonbaharda verilerek toprağa karıştırılmalıdır.

Sulama

Gemlik zeytin fidanı genellikle sulanmaz ancak eğer sulanacaksa, bunu ürünü artırmak ve kaliteli ürün elde etmek için yapmak gerekmektedir. Verilecek su miktarı ve zamanı topraktaki su rezervine göre ve fidanın suya ihtiyaç duyduğu hassas devreler göz önüne alınarak tespit edilmelidir.

Budama

Budamada önemli olan her yaşta yaprak/kök ve yaprak/odun dengesini uygun değerde tutmaktır. Bu amaçla Gemlik zeytin fidanında değişik budamalar yapılmaktadır.

  • Şekil Budaması

Şekil budamasından amaç, fidanın iskeletini ortaya çıkarmaktır. Fidan dikildikten sonraki ilk 2 senesinde hiçbir budama yapılmaz. Ancak topraktan itibaren 40-60 cm'deki sürgün uçları alınarak Gemlik zeytin fidanının büyümesi sağlanır.

  • Mahsul Budaması

Amacı taç içerisindeki ışıklanmayı artırarak ağacın verimli devresini maksimum düzeyde tutmaktır. Yalnız güneş gövdeyi ve ana dalları yakmayacak biçimde uygun seyreltme ile budama yapılmalı, ince dallar aşırı bir şekilde seyreltilmemelidir. Dallar arasında denge kurulmalıdır.

  • Gençleştirme Budaması

Gemlik zeytin fidanı yaşının ilerlemesiyle ağacın odun aksamı artarak ürün kalitesinin düşmesine neden olur ve ikili şekli artar. Gençleştirme budaması ile ağacın kendini yenilemesi mümkün olacaktır. Budamadan sonra kesilen yerlere katran sürülmeli ve ağaçlara bordo bulamacı veya bakırlı preparatlarla ilaçlanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gökkuşağı

12 Temmuz 2024 Cuma

Zeytin yetiştiriciliği konusunda neden bu kadar gerideyiz? Ülkemiz zeytinin anavatanı olmasına rağmen, verim ve kaliteyi artırmak için neler yapmalıyız? Kişi başına zeytinyağı tüketimimiz neden bu kadar az?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Gökkuşağı, zeytin yetiştiriciliği konusunda geri kalmamızın birçok nedeni olabilir. Öncelikle, modern tarım tekniklerinin ve iyi tarım uygulamalarının yeterince yaygınlaşmamış olması büyük bir etken. Verim ve kaliteyi artırmak için çiftçilerin eğitimi, doğru gübreleme ve sulama yöntemlerinin uygulanması, hastalık ve zararlılarla mücadelede etkili yöntemlerin kullanılması gerekmektedir. Ayrıca, zeytin ağaçlarının gençleştirilmesi ve yeni, yüksek verimli çeşitlerin tercih edilmesi de önemlidir.

Kişi başına zeytinyağı tüketimimizin düşük olmasının nedenleri arasında ise kültürel alışkanlıklar, ekonomik faktörler ve zeytinyağının diğer yağlara göre daha pahalı olması gibi unsurlar bulunabilir. Zeytinyağının sağlık açısından faydaları hakkında daha fazla bilinçlendirme çalışmaları yapılarak tüketimin artırılması sağlanabilir. Ayrıca, zeytinyağının daha ulaşılabilir ve uygun fiyatlı hale getirilmesi de tüketimi artıracaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kamkat Fidanı Yetiştirilmesi

Kamkat Fidanı Yetiştirilmesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üzüm Fidanı Türleri ve Özellikleri

Üzüm Fidanı Türleri ve Özellikleri

Aşılı Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Aşılı Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Fidan Dikimi Türleri ve Özellikleri

Fidan Dikimi Türleri ve Özellikleri

Ayva Fidanı Türleri ve Özellikleri

Ayva Fidanı Türleri ve Özellikleri

Fidan Aşılama Nasıl Yapılır?

Fidan Aşılama Nasıl Yapılır?

Güncel

Altay Ceviz Fidanı

Altay Ceviz Fidanı

Güncel

Ahududu Fidanı Ahududu Fidan Üretimi

Ahududu Fidanı Ahududu Fidan Üretimi

Güncel

Defne Fidanı Türleri ve Özellikleri

Defne Fidanı Türleri ve Özellikleri