Antep Fıstığı Fidanı Antep fıstığı fidanı, sakız ağacı familyasından yenilebilen kabuklu bir meyvedir. Ülkemizin bazı illerinde Şam fıstığı olarak da bilinir. İklim ve Dikim Koşulları Antep fıstığı fidanı dikim alanlarının belirlenmesinde önemli bir faktör sıcak iklimdir. Yaz mevsiminin meyvesi olması nedeniyle, gelişmesi ve olgunlaşması uzun süreli sıcaklıklar ister. Soğuk ve sert kışlara dayanamaz. Türkiye'nin çeşitli sıcak iklimi olan yerlerinde Mart sonu ve Nisan aylarının başlarında ağaçlar uyanır ve Nisan ayının sonlarında çiçek açmaya başlar. Güçlü kök yapısı sayesinde bu ağaç her türlü toprakta yetiştirilebilen bir bitkidir. Dikim ve Bakım Antep fıstığı yetiştirebilmek için geniş arazi alanında dikim yapılmalıdır. Fidanlar, dikim için açılan çukurların dibine yanmış ahır gübresi eklenerek dikilir ve hemen can suyu verilmesi gereklidir. Kullanılan ahır gübresi mutlaka yanmış olmalıdır. Yaz aylarında fidanlar en az iki defa sulanmalıdır. Dikilen fidan köklerinin tutma şansını artırmak için fidan çevresi çapalanmalıdır. Bu dikimler sonbahar veya ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Fidanların aşı yerleri toprak ile kapatılmamalıdır, aksi takdirde kuruma meydana gelir. Fidan dikimleri yağmurların kesilmesinden sonra yapılır, araziye sıralı olarak 8-11'li fidanlar dikilmelidir. Yanlarına birer tane erkek fidan da dikilmelidir. Yapılan bir yanlış ise üreticilerin erkek ağaçların dikimlerinde kararsız kalmalarıdır. Bu durum tozlaşmayı engeller ve ürün alımında büyük zararlara yol açar. Dikilen fidanların etrafı çapa yapılarak kontrol edilmelidir. Çapalanmayan fidanlarda Temmuz ve Ağustos aylarında çok sıcak havalarda kurumalar meydana gelmektedir. Budama ve Hasat Sonbahar aylarında fidanlarda yaprak dökümünden önce kuruyan dallar temizlenmelidir. Tutmayan fidanların yerlerine tekrar ilkbaharda yeni fidanlar dikilmelidir. Fidanlar başparmak kalınlığında olduklarında aşı yapılmalıdır, üzerinde meyve gözü olmadan yapılmalıdır. Uyur gözler uyanmadan aşı kalemi yapılmalıdır. Yapılan aşılar 10-15 gün sonra belli olur. Göz irileşmiş, kabarmış, kabuk rengi parlak ve dokunulduğunda yaprak sapları düşüyorsa aşı tutmuştur. Eğer yaprak sapları kurumuş ve kopmuyorsa aşı tutmamıştır. Yapılan düzenli budamalar da hem ağacın ömrünü uzatmakta hem de verim açısından daha fazla ürün alımında kolaylık sağlamaktadır. Hasat esnasında önce yere dökülen meyveler toplanır, sonrasında yerlere örtüler serilerek üç ayaklı merdivenler sayesinde ürün toplaması yapılır. Hasat yapılan meyveler ayıklanıp, sonrasında temiz bezlere serilerek güneşte kurutularak depolanır. Ekstra Bilgiler Antep fıstığı fidanlarının dikimi ve bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:
Bu bilgiler ışığında, Antep fıstığı fidanlarının doğru bir şekilde dikimi ve bakımı, yüksek verim elde etmek için kritik önem taşır. |