Kamkat Fidanı Yetiştirilmesi
22 Haziran 2024

Kamkat Fidanı Yetiştirilmesi

Kamkat Fidanı

Kamkat, mandalina, portakal, limon ve bergamot gibi turunçgiller ailesinin bir üyesidir. Şekil olarak limona, görünüm olarak ise portakala benzer. Ancak, portakal ve limonun kabuğu soyularak yenilirken kamkat, kabuğu soyulmadan tüketilir. Kamkat, dünyada kabuğu ile yenilebilen tek meyve olarak bilinir. Ele alındığında kamkatın kokusu bir süre elde kalır ve bergamot kokusunu andırır. Kamkat, bol miktarda C vitamini içerir ve vücudun kas ve dokuları için gerekli olan mineral ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına yardımcı olur. Kamkat, saksıda yetiştirilebilen ve fazla bakım gerektirmeyen bir meyve ağacıdır. Kamkatın anavatanı Çin olup, Türkiye'nin birçok bölgesinde yetiştirilmeye çalışılmakla birlikte, en iyi yetiştirildiği ve meyve verdiği yer Rize ilidir.


Kamkat yetiştiriciliğinde çoğunlukla üç yaprak anaç göz aşısı yapılarak üretilir. Dişi ve erkek organlar aynı çiçek üzerinde bulunduğundan, tek bir kamkat fidanı her alanda çiçeğe ve meyveye yatabilir. Rize'de Temmuz ayı sonuna doğru çiçek açmaya başlar, meyve verimi ise Ağustos sonu ile Eylül ayı içinde olur. Kamkat meyvesi iri zeytin büyüklüğünde olup, Nisan ve Mayıs aylarında yeme olgunluğuna gelir. Meyve koparılmadığı takdirde bir yıl bitki üzerinde kalır ve aynı olgunluk ve lezzetle yenilir. Meyvesi Haziran ayı ortalarına kadar olan dönemde toplanırsa, bitki yeniden Temmuz ayında çiçek açabilir. Aksi takdirde bitki zayıf kalır ve çiçek açmaz. Kamkat fidanı, gübre olarak potasyum ve fosfora ihtiyaç duyar.

19. yüzyılda Kuzey Amerika ve Avrupa'ya giren kamkat, saksılarda ve seralarda yetiştirilmektedir. Günümüzde balkonlarda, bahçelerde, süs bitkisi olarak, bahçe ve çevre düzenlemesinde de kullanılmaktadır. Ülkemizde yetiştiricilik ve üretimi henüz tam anlamıyla saksı dışına çıkamamıştır.

Kamkat Fidanının Bakımı Nasıl Yapılır?

Kamkat doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymaz; bu bitki dolaylı ışıklardan yararlanabilir. Kamkat bitkisi hava akımından kolay etkilendiği için akım olan bölgelerde korunmalıdır. Çok fazla sıcak ve soğuk havada bırakmamak gerekir; bu tür havalar bitkinin çiçeklerine, meyvelerine, köklerine ve yapraklarına zarar verir. Her bitkide olduğu gibi, zamanla toprakta bulunan mineraller ve vitaminler tükenir; bu nedenle senede en az bir defa mineral ve vitamin desteği vermek gerekir.

Kamkat Fidanının Toprak İsteği

Kamkatın toprak isteği genel bir ifadeyle türüne göre nötr-asitli arasında değişmektedir. Toprağın biraz asitli olmasına dikkat etmek gerekir, bazıları hafif alkalinli toprakları tolere edebilir. Organik besleyiciliği yüksek olan, hem doğal toprak elementleri bakımından zengin hem de mineralleri yüksek besleyici toprak ister. Toprağın süzek olması çok önemlidir. Kamkat toprağına 2 ölçü killi toprak, 5 ölçü iyi bir torf toprak, 1 ölçü kuvars kumu ve 1 ölçü ince ponza taşı karışımı eklenirse kamkat çok sağlıklı gelişir ve çok verimli olur. Ancak, asitlilik yüksek olan toprak kullanılacaksa, bu toprakta kalsiyum ihtiyacı olduğunda içerisine bir miktar kalker taşı kırpıntıları katılmasında fayda vardır. Ayrıca, toprağa deniz mahsullerinden elde edilen özel bitki besinleri vermek de yararlıdır.

Kolay gelsin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Altay Ceviz Fidanı

Altay Ceviz Fidanı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çam Ağacı Fidanı Çam Fidanının Dikimi

Çam Ağacı Fidanı Çam Fidanının Dikimi

Fındık Fidanı Türleri ve Özellikleri

Fındık Fidanı Türleri ve Özellikleri

Muz Fidanının Toprak İsteği

Muz Fidanının Toprak İsteği

Kahve Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kahve Fidanı Türleri ve Özellikleri

Gemlik Zeytin Fidanı Bakımı

Gemlik Zeytin Fidanı Bakımı

Güncel

Sarılop İncir Fidanı Türleri ve Özellikleri

Sarılop İncir Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Asma Fidanı Türleri ve Özellikleri

Asma Fidanı Türleri ve Özellikleri