Aşılı Gül Fidanı

Aşılı gül fidanı, Güllere yapılacak aşılama teknikleri, bölgenin iklim şartları ve toprağın fiziki yapısı ile ilgilidir zira bölgenin iklim şartlarına göre seçilen aşı çeşidi başarıyı ve üretimdeki artışı da beraberinde getirmektedir. Sonuç olarak güller ekildiği bölgeler ve iklim şartlarına uygun aşılamalarda korunup, çoğaltılabilir, ilaçlama ve aşılama yöntemleri ile zararlar en aza indirilebilir.
Bu durumu bir örnek ile açıklayacak olursak; R. Multiflora -20-23 dereceye maruz kaldığında çok zor dayanır. Buna karşın R. Canina, -35 dereceye kadar dayanıklılık gösterebilmektedir. Fakat kültür formu ise -20 derecenin altındaki düşük sıcaklığa dayanıklılık gösteremediklerinden kış mevsiminde korunmaya alınması muhakkaktır. Baston güllerinde, yani yüksek aşı uygulaması yapılan güllerde aşı yeri don durumunda büyük zararlar görmektedirler. Bundan dolayı yüksek aşılı güllerin daha çok ılıman iklim şartlarında kullanılması büyük önem taşır. Eğer sert bir iklimde bu aşı uygulanacaksa aşı yerinin korunması gerekmektedir. Gül fidanının kök bölgesinde 30 cm'ye kadar toprağın siper edilmesi her aşılama tekniğinde uygulanması gerekmektedir. Aşı uygulaması öncesinde fidanlar incelenip, en az 10-15 gün bol bol sulanması gerekmektedir.

Aşılı Gül fidanı ve aşı çeşitleri


Güllerde İngiliz Aşısı: Bahar aylarında yapılan bir aşıdır. Nisan ayı ile mayıs ayı arasında yapılır.

Güllerde Kalem Aşısı: Aşılama işlemi yapılacak olan bölüm yarılarak içine ilaçla hazırlanan kalemler konur ve macun yardımı ile kapatılır.
Aşı işlemi yapılacak gülle kalem alınacak bölümün kalınlıklarının birbirine eşit olmaları dikkat edilmesi gereken bir husustur. Kesilen kalem, aşı işlemi yapılacak gövdeye havayla teması tam kesilecek şekilde sıkıca bağlanmalıdır.

Güllerde Göz Aşısı: Türkiye'de en yaygın aşılama tekniğidir. Bu teknik ile sene içerisinde ticari gül fidanları elde edilir. Göz aşısı üzerinde göz bulunan kabuk parçasıdır. Anaç, özel aşı bıçağı ile T harfine benzer bir kesik atılır, içindeki göz çıkartılıp yerine diğer gövdeden çıkarılan göz yerleştirilir ve bir bez yardımı ile bağlanır. Her aşının olduğu gibi bu göz aşısının da zamanı vardır ve yapılacağı mevsime göre durgun göz aşısı ve sürgün göz aşısı olmak üzere ikiye ayrılır.

Sürgün göz aşısı: Temmuz ve Eylül ayları arasında, kışların sert olduğu bölgelerde uygulanır.

Durgun göz aşısı: Mayıs ve temmuz ayları arasında kışların ılık olduğu bölgelerde uygulanır.

Gözün alınması 4 ana unsurdan oluşur

  • Gözün alınma işlemi
  • Anaç dalın hazırlanması
  • Gözün takılması
  • Bağlama işlemi

Aşılı Gül fidanı, Göz Aşısı Sonrası Bakım Süreçleri


Aşı işlemi yapılırken havanın ılık ve çok sıcak olmamasına azami dikkat edilmelidir. Özellikle serin akşamlar aşının tutma oranını arttırmaktadır. Aşı yapılmış fidanın her gün periyodik olarak sulanması şarttır. Yapılan aşının tutma süresi yaklaşık 2 haftada belli olur. Bu süreden sonra bağlacın gevşetilip gevşetilmeyeceği belli olur. Bazı aşılar tutmayabilir, bunu aşı yerinin siyahlaşıp, kurumasından anlayabilmekteyiz. Aşının tuttuğunu ise gelişiminden anlarız.

19.01.2024 14:33:54
Aşılı Gül Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Aşılı Gül Fidanı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Aşılı Gül Fidanı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çay Fidanı

Çay Fidanı; çaygiller ailesine ait bir bitkidir. Çay fidanının, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi olarak kullanılan bitkidir. Çay fidanın çeşidi o...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm Fidanı

Red Globe Üzüm Fidanı, genellikle Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yetiştirilir. Salkım şekli yuvarlak olup tane sıklığı bakımından gayet dolgundur. Salkım...
Devamını Oku

Yediveren Limon Fidanı

Yediveren Limon Fidanı: Yediveren limon iklim şartları uygun olduğu sürece çiçeklenme ve meyve vermesi bütün sene süren bir meyve ağacıdır. Meyveleri diğer l...
Devamını Oku

Aronia Fidanı

Aronia fidanı, dünya üzerinde daha çok soğuk Avrupa ülkelerinde popüler olan ama ne yazık ki ülkemizde pek tanınmayan, son yıllarda hobi müşterileri say...
Devamını Oku

Bodur Zeytin Fidanı

Bodur Zeytin Fidanı, Avrupa'da çoğunlukla İspanya'nın Arbeca şehrinde yetiştirildiği için arbequina olarak da bilinir. Bu fidandan elde edilen zeytinyağının ...
Devamını Oku

Mavi Gül Fidanı

Mavi gül fidanı, doğal yöntemlerle mavi renk olarak yetişmesi mümkün olmayan bir tür güldür. Mavi gülün anlamı diğer renkte olan gül çeşitleri gibi pek çok h...
Devamını Oku

Begonvil Fidanı

Begonvil Fidanı, Begonvil fidanı sarıcı bir bitkidir bir yere tutulması gerekir. Sıcak hava iklimine uygun olan begonvil fidanı ülkemizde Akdeniz ve Ege bölg...
Devamını Oku

Çam Ağacı Fidanı

Çam Ağacı Fidanı, çamgiller familyasından bir bitkidir. Çam ağacı fidanı, iğne yapraklıdır. Çam ağacı fidanının, Türkiye'de sarıçam, Halep çamı, karaçam, fıs...
Devamını Oku

Gemlik Zeytin Fidanı

Gemlik Zeytin Fidanı, Zeytin; Binlerce yıldır yetiştiriciliği yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece önemli olan bir bitkidir. Ülkemiz ger...
Devamını Oku

Çilek Ağacı Fidanı

Çilek Ağacı Fidanı: Çilek ağacı, genel olarak Asya ülkelerinde yetiştirilen ve ekonomi olarak çok avantajlı bir ağaç türüdür. Asya ülkeleri genelinde çok sev...
Devamını Oku

Sarılop İncir Fidanı

Sarılop incir fidanı, Sarı lop incirinin meyveleri yuvarlak, basık şekilli, tane ağırlığı 65-75 gram ağırlığı arasındadır. Kabuk sarı renkte ve kolay soyulur...
Devamını Oku

Hurma Fidanı

Hurma Fidanı, Ağaçlarda insanlar gibidir. Tabi ki hurma ağaçları da öyledir. Dikilen hurmaları bizler yeni doğan küçük bir bebeğe benzetiriz. Hurma fidanları...
Devamını Oku

Fidan Aşılama

Fidan Aşılama: bir bitkinin küçük dal parçasını alıp diğer bitkiye kaynaşmasını sağlamaktır. Üretimi zor olan bitkiler veya ağaçların üretilmesinde kull...
Devamını Oku

Eşek Zeytin Fidanı

Eşek Zeytin Fidanı, Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata yöresine özgü bir çeşittir. Farklı yörelerde Palamut Zeytin, Kalamata, Teke veya Tekir, Çelebi ol...
Devamını Oku

Ihlamur Fidanı

Ihlamur Fidanı, Ihlamur 25-30 m ye kadar uzayabilen yaprakları kalp şeklinde ıhlamurgiller familyasında olan bir ağaç türüdür. Ihlamur Ana vatanı Orta A...
Devamını Oku

Fındık Fidanı

Fındık Fidanı, alırken 1-2 yaşında hastalıksız, iyi yetişmiş ve kökleri zarar görmeden çıkarılmış olduğuna dikkat edilmelidir. Fındık Türkiye'nin Karade...
Devamını Oku

Palmiye Fidanı

Palmiye Fidanı: palmiye, palmiyegiller familyasını oluşturan tropik iklimlerde yetişen ve hoş bir görüntü oluşturan türlerin ortak adıdır. Palmiyelerin konik...
Devamını Oku

Goji Berry Fidanı

Goji Berry Fidanı: Goji berry çok hızlı büyüyen ve çabuk meyve veren ve çalı şeklinde olan bir meyve ağacıdır. Goji berry meyvesi kırmızı parlak çok lez...
Devamını Oku

Kestane Fidanı

Kestane Fidanı, dünyada Asya, Afrika ve Amerika kıtasında yetişir. Hepsi birbirinden farklı 12 adet çeşidi bulunur. Bunlardan en kalitelisinin anavatanı Anad...
Devamını Oku

Nikah Fidanı

Nikah Fidanı, evet doğru duydunuz, nikah şekeri falan değil, bildiğiniz nikah fidanı! Adetlerimiz gereği nikahlarda şeker, araba süsü, kokulu çiçek gibi birç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çay Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Aronia Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Son Forum Konuları
Çınar Ağacı
Alıç Ağacının Hangi Türleri Var ?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024