Karayemiş Fidanı

Karayemiş fidanı, ülkemizde Doğu Karadeniz bölgesinde Rize dolaylarında, Trabzon, Maçka, Giresun, Sinop, Zonguldak, Kastamonu, Bartın ve Bolu çevresinde görülür. Marmara bölgesinde ise İzmit, Adapazarı, İstanbul ve Bursa çevresinde görülür. Ayrıca Güney Anadolu bölgesinde Osmaniye'deki Gavur Dağları'nda ve Amanos Dağları'nda sıkça görülür. Taflan adıyla da bilinir.
Kullanım alanları çok geniştir. Taze ve kurutulmuş şekilde tüketilir. Reçel, pekmez, tuzlama, likör yapımında çok sık tercih edilir.

Meyvesi ve Çiçekleme


Karayemiş meyvesi yuvarlak, oval ve silindir şeklinde olabilir. Meyveler genelde 10-25 milimetre boyunda olur. Meyvelerin içinde tek çekirdek vardır. Meyve önceleri yeşil renktedir olgunlaştıkça kırmızı, mor, sarı ve beyaz rengine dönüşür. Meyvelerin renkleri karayemiş çeşidine göre değişiklik gösterse de en son genellikle siyaha yakın koyu bir renk alır. Ayrıca süs bitkisi olarak da kullanıldığı için yol kenarlarında, bahçelerde ve parklarda çok sık rastlanır. Yaprakları elips biçimde çiçekleri ise beyaz renkte ve salkım halindedir. Çiçeklenme Mart-Mayıs aylarında gerçekleşir ve yaklaşık olarak 20-25 gün sürer. Yaz kış yapraklarını dökmediği için yaprakları hayvan yemi olarak kullanılır.

Dikim ve Gübreleme


Karayemiş fidanlarının dikim şekilleri arazi yapısına bağlı olarak değişir. Genellikle kare, üçgen ve kontur şeklinde yapılan dikimlerden biri tercih edilebilir.
Dikim çukurları önceden açılmalıdır. Yaklaşık olarak açılan çukurların genişliğinin 60 ile 70 santim, derinliğinin ise 60 ile 70 santim olması gerekir. Yaklaşık olarak 100-200 gram arası ahır gübresi açılan çukurlardan elde edilen gübre ile karıştırılarak çukurların içine atılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu köklerin gübreye temas etmemesidir. Dikim mesafesi yaklaşık olarak 6X6, 7x7, 8x8 boyutlarında yapılmaktadır. Dikilen fidanlar ilerleyen zamanlarda 6-10 metre arası boylanacağı için dikim aralıkları gerekli genişliğe sahip olmalıdır. Budama ise su yürümesi ve sürgün uzaması başlamadan önce ilkbaharda yapılmalıdır. Dikilen karayemiş fidanlarının kökleri fazla derine gitmediğinden kurağa, rüzgâra ve soğuğa fazla dayanıklı değildir. Toprak bakımından çok seçici değildir. Genelde kumlu ve mineral bakımından zengin topraklar tercih edilir. Toprağın pH dengesinin 5 ile 7 değerleri arasında olması en idealidir. Karayemiş fidanlarında yaz aylarında sulama yapılması meyve kalitesini artırır. Kış aylarında ise toprak geçirgen özelliği sebebiyle yeterli yağış aldığında meyve iriliği artar.

Çoğaltma ve Hasat


Karayemiş fidanının çoğaltma yöntemleri arasında tohum, kök sürgünü, çelik, daldırma, doku kültürü ve aşılama yer almaktadır. Yaygın olarak kök sürgünü ve çelikle çoğaltma yaygın olarak kullanılır. Hasat zamanı Haziran ayı başlarında başlayıp ağustos ayı sonuna kadar devam eder. Gelişimini tamamlamış her ağaç başına ortalama olarak 50 kilogram mahsul elde edilir.
23.01.2024 03:29:21
Karayemiş Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karayemiş Fidanı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karayemiş Fidanı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çay Fidanı

Çay Fidanı; çaygiller ailesine ait bir bitkidir. Çay fidanının, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi olarak kullanılan bitkidir. Çay fidanın çeşidi o...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm Fidanı

Red Globe Üzüm Fidanı, genellikle Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yetiştirilir. Salkım şekli yuvarlak olup tane sıklığı bakımından gayet dolgundur. Salkım...
Devamını Oku

Yediveren Limon Fidanı

Yediveren Limon Fidanı: Yediveren limon iklim şartları uygun olduğu sürece çiçeklenme ve meyve vermesi bütün sene süren bir meyve ağacıdır. Meyveleri diğer l...
Devamını Oku

Aronia Fidanı

Aronia fidanı, dünya üzerinde daha çok soğuk Avrupa ülkelerinde popüler olan ama ne yazık ki ülkemizde pek tanınmayan, son yıllarda hobi müşterileri say...
Devamını Oku

Bodur Zeytin Fidanı

Bodur Zeytin Fidanı, Avrupa'da çoğunlukla İspanya'nın Arbeca şehrinde yetiştirildiği için arbequina olarak da bilinir. Bu fidandan elde edilen zeytinyağının ...
Devamını Oku

Mavi Gül Fidanı

Mavi gül fidanı, doğal yöntemlerle mavi renk olarak yetişmesi mümkün olmayan bir tür güldür. Mavi gülün anlamı diğer renkte olan gül çeşitleri gibi pek çok h...
Devamını Oku

Begonvil Fidanı

Begonvil Fidanı, Begonvil fidanı sarıcı bir bitkidir bir yere tutulması gerekir. Sıcak hava iklimine uygun olan begonvil fidanı ülkemizde Akdeniz ve Ege bölg...
Devamını Oku

Çam Ağacı Fidanı

Çam Ağacı Fidanı, çamgiller familyasından bir bitkidir. Çam ağacı fidanı, iğne yapraklıdır. Çam ağacı fidanının, Türkiye'de sarıçam, Halep çamı, karaçam, fıs...
Devamını Oku

Gemlik Zeytin Fidanı

Gemlik Zeytin Fidanı, Zeytin; Binlerce yıldır yetiştiriciliği yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece önemli olan bir bitkidir. Ülkemiz ger...
Devamını Oku

Çilek Ağacı Fidanı

Çilek Ağacı Fidanı: Çilek ağacı, genel olarak Asya ülkelerinde yetiştirilen ve ekonomi olarak çok avantajlı bir ağaç türüdür. Asya ülkeleri genelinde çok sev...
Devamını Oku

Sarılop İncir Fidanı

Sarılop incir fidanı, Sarı lop incirinin meyveleri yuvarlak, basık şekilli, tane ağırlığı 65-75 gram ağırlığı arasındadır. Kabuk sarı renkte ve kolay soyulur...
Devamını Oku

Hurma Fidanı

Hurma Fidanı, Ağaçlarda insanlar gibidir. Tabi ki hurma ağaçları da öyledir. Dikilen hurmaları bizler yeni doğan küçük bir bebeğe benzetiriz. Hurma fidanları...
Devamını Oku

Fidan Aşılama

Fidan Aşılama: bir bitkinin küçük dal parçasını alıp diğer bitkiye kaynaşmasını sağlamaktır. Üretimi zor olan bitkiler veya ağaçların üretilmesinde kull...
Devamını Oku

Eşek Zeytin Fidanı

Eşek Zeytin Fidanı, Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata yöresine özgü bir çeşittir. Farklı yörelerde Palamut Zeytin, Kalamata, Teke veya Tekir, Çelebi ol...
Devamını Oku

Ihlamur Fidanı

Ihlamur Fidanı, Ihlamur 25-30 m ye kadar uzayabilen yaprakları kalp şeklinde ıhlamurgiller familyasında olan bir ağaç türüdür. Ihlamur Ana vatanı Orta A...
Devamını Oku

Fındık Fidanı

Fındık Fidanı, alırken 1-2 yaşında hastalıksız, iyi yetişmiş ve kökleri zarar görmeden çıkarılmış olduğuna dikkat edilmelidir. Fındık Türkiye'nin Karade...
Devamını Oku

Palmiye Fidanı

Palmiye Fidanı: palmiye, palmiyegiller familyasını oluşturan tropik iklimlerde yetişen ve hoş bir görüntü oluşturan türlerin ortak adıdır. Palmiyelerin konik...
Devamını Oku

Goji Berry Fidanı

Goji Berry Fidanı: Goji berry çok hızlı büyüyen ve çabuk meyve veren ve çalı şeklinde olan bir meyve ağacıdır. Goji berry meyvesi kırmızı parlak çok lez...
Devamını Oku

Kestane Fidanı

Kestane Fidanı, dünyada Asya, Afrika ve Amerika kıtasında yetişir. Hepsi birbirinden farklı 12 adet çeşidi bulunur. Bunlardan en kalitelisinin anavatanı Anad...
Devamını Oku

Nikah Fidanı

Nikah Fidanı, evet doğru duydunuz, nikah şekeri falan değil, bildiğiniz nikah fidanı! Adetlerimiz gereği nikahlarda şeker, araba süsü, kokulu çiçek gibi birç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çay Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Aronia Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Son Forum Konuları
Çınar Ağacı
Alıç Ağacının Hangi Türleri Var ?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024